Pejović: MA prevozi 40 odsto putnika, taj rezultat niko ne može da potcijeni

Pejović je podsjetila da je novi Odbor direktora preuzeo funkciju u jeku prošlogodišnje turističke sezone, 17. juna
2 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Daliborka Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2014. 14:28h

Montenegro Airlines (MA) i dalje prevozi 40 odsto putnika koji dolaze ili odlaze iz Crne Gore, bez obzira na veliku konkurenciju od 47 nacionalnih aviokompanija koje koriste taj prostor, saopštila je predsjednik Odbora direktora preduzeća, Daliborka Pejović.

Ona je Radiju Crne Gore kazala da to smatra rezultatom koji niko ne može da potcijeni i dodala da je postojanje nacionalne aviokompanije najbolja promocija zemlje.

Pejović je podsjetila da je novi Odbor direktora preuzeo funkciju u jeku prošlogodišnje turističke sezone, 17. juna, do kada je bio zabilježen pad broja putnika od sedam odsto.

"U narednih par mjeseci taj pad je uspješno prevaziđen, pa je nastavljen pozitivan trend i u toku ove godine. U vrijeme kada su svi turistički poslenici bilježili pad interesovanja sa ruskog tržišta, MA je povećao broj letova ka Moskvi. Takođe, prijatno smo iznenađeni da su tour operateri koji su jedno vrijeme bili uglavnom zainteresovani za rusko tržište, svoje interesovanje preselili na zapadnu Evropu", rekla je Pejović.

Bilo je straha, ali ostali smo konkurentni

Ona je dodala da Vladina politika razvoja turizma ide smjeru da interesovanje za Crnu Goru seli u zapadnu Evropu, pa je prava prilika za nacionalnog avioprevoznika da iskoristi tu povoljnost.

Govoreći o sve jačoj konkurenciji, Pejović je navela da je MA uspio da održi svoju poziciju zahvaljujući dobrom marketingu i drugačijem pristupu poslovanju.

"U prilog navedenom govori i broj prevezenih putnika. Bilo je opravdanog straha u oktobru prošle godine, kada se pojavio Etihad, ali su dodatne povoljnosti učinile da itekako crnogorska nacionalna aviokompanija ostane konkurent u vazdušnom prostoru Evrope", saopštila je Pejović.

Prema njenim riječima, suština konkurencije je da natjera kompaniju da osvaja prostor, tržište, ali i da širi mrežu.

"Kako MA u suštini ima dobru saradnju sa kompanijama u regionu, uputili smo predlog Vladi za otvaranje linije Podgorica ili Tivat-Zagreb i dalje ka Kopenhagenu i Evropi. U tom kontekstu moguće je napraviti jako dobar aranžman sa Croatia Airlinesom, tako i da sa tog aspekta očekujemo unaprijeđenje našeg poslovanja", najavila je Pejović.

Kada je riječ o privatizaciji nacionalne aviokompanije, Pejović je rekla da je MA u intezivnoj komunikaciji sa Savjetom za privatizaciju i sve što je do sada prispjelo kao pismo interesovanja proslijeđeno je i očekuje se zahtjev za pripremu potrebnog materijala.

"Za taj proces je važno da MA svoje obaveze prema partnerima redovno izmiruje, prevashodno prema Aerodromima Crne Gore i Udruženju kontrolora letenja Srbije i Crne Gore (SMATCA), ali i sve obaveze prema zaposlenima. Sa svim parterima imamo već dogovorenu dinamiku i sistem plaćanja obaveza", precizirala je Pejović.

Bezbjednost letjenja je imperativ

Ona je navela da je bezbjednost letjenja imperativ, iako se u kompaniji sprovodi proces racionalizacije i uštede na svim nivoima.

"Na čelu operativnih službi trenutno sjedi izuzetno stručan čovjek, koji ima tim vrsnih stručnjaka uz sebe. Iza tih ljudi stoje ozbiljni, dugogodišnji rezultati. Sve što urade na avionima u potpunosti upodobljavaju sa međunarodnim standardima. Oni prolaze godišnje i dnevne kontrole svih institucija u sistemu", rekla je Pejović.

MA, kako je dodala, još nije imao nijednu ozbiljnu priimjedbu na ono što i kako radi.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori postoji veoma ozbiljna institucija koja nije odgovorna samo državi Crnoj Gori, već i evropskoj zajednici i Evropskoj uniji (EU), a to je Agencija za civilno vazuhoplovstvo, koja ima izuzetno stručan kadar i dnevno kontroliše aktivnosti MA.

"Ukoliko je neko spreman da stavi znak pitanja pored svih tih resursa u koje je država ulagala puno godina i ako je spreman da minimizira njihovo znanje i dobru namjeru, ja na to nemam komentar", zaključila je Pejović.

Bonus video: