OCJENA NEZAVISNOG POSLANIKA

Damjanović: Građani plaćaju ceh problematičnih odluka EPCG i trošak privatnih biznisa

“Biće interesantno da li će se i kako taj novi trošak odraziti, već naredne godine, kako na poslovanje EPCG, tako i na krajnju cijenu električne enrgije, imajući u vidu postojeće odredbe famoznog Zakona o energetici”, rekao je Damjanović
1967 pregleda 8 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Ceh problematičnih poslovnih odluka Elektroprivrede (EPCG), odnosno Vlade, kao i trošak, uglavnom privatnih biznisa sa obnovljivim izvorima energije (OIE), ponovo solidarno plaćaju crnogorski građani i privreda, ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

“Finansijsko 'iscrpljivanje' EPCG i peglanje poslovnih bilansa, izazvanih prije svega kupovinom akcija Rudnika uglja i otkupom dionica kompanije A2A, na kraju solidarno će platiti krajnji potrošači kroz uvećanje, ionako visokih, računa za utrošenu električnu energiju”, rekao je Damjanović agenciji Mina-business.

On smatra da se tome treba dodati i činjenica da se uvećavaju računi zbog naknada za takozvane podsticaje OIE, i to svakim novim priključenjem male hidroelektrane (mHE) ili vjetroelektrane na mrežu, na bazi takozvane 'formule' iz podzakonskih akata koje je usvojila Vlada.

“Takozvani tarifni modeli i 'paketi' po kojima su moguće značajnije uštede na računima u odnosu na racionalisanje potrošnje struje, kao i pokušaj objašnjenja da je stvarno povećanje tarifa samo dio uvećanja računa, prosto nije utjeha za najveći broj domaćinstava koji se zimi uglavnom griju na električnu energiju, a ljeti dominantno koriste klima uređaje za hlađenje stambenih, odnosno poslovnih prostorija”, objasnio je Damjanović.

On smatra da je jasno da, kada se ne koriste raznorazne smicalice za izračunavanje prosječne potrošnje, uključivanjem vikendica i 'praznih' stanova tokom zimske grejne sezone, u uslovima postojeće potrošnje električne energije koju koriste domaćinstva, nemoguće racionalisati potrošnju u mjeri da se kompenzuju novi nameti kojima su EPCG, odnosno Vlada kao njen vlasnik, ovih dana 'častili' građane.

“Naravno, imajući u vidu da je električna energija značajan troškovni input u cijeni robe i usluga, jasno je da one neće biti niže, odnosno da inflacija svakako neće biti manja. To nije bio slučaj ni kada su povećavane cijene i ostalih energenata, kroz uvećanje akciza”,ocijenio je Damjanović.

On je kazao da ne treba zaboraviti ni da je zakonom predviđeno i uvođenje akcize na ugalj.

“Biće interesantno da li će se i kako taj novi trošak odraziti, već naredne godine, kako na poslovanje EPCG, tako i na krajnju cijenu električne enrgije, imajući u vidu postojeće odredbe famoznog Zakona o energetici”, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da je krajem prošle godine ukazao u par javnih nastupa da će u ovoj godini EPCG iskoristiti zakonski limit i povećati cijenu struje za maksimalno mogući procenat.

“To odlaganje povećanja cijene od par sedmica, nakon početka godine, ne mijenja suštinu”, zaključio je Damjanović.