Damjanović o problemima u ekonomiji: Stečeni monopoli prepreka razvoju

Potreban konsenzus o metodama i cijeni koju sadašnja generacija mora da plati da bi potomcima dali šansu
1 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.09.2014. 18:18h

Postojeća politička konstelacija i stečeni monopoli su nepremostiva prepreka ekonomskom oporavku, za šta je neophodan uslov drastična promjena trenutnog modela razvoja, sa naglaskom na obnovu proizvodnog sektora, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović za agenciju Mina-business.

On je saopštio da je loša ekonomska situacija, koju karakteriše gotovo minimalan, i za potrebe Crne Gore, nedovoljan ekonomski rast, kao i opadanje životnog standarda većine građana, posljedica pogrešno vođene ekonomske politike i propuštenih šansi iz takozvanog perioda „buma" u godinama nakon osamostaljenja.

"Smetnju ozbiljnom ekonomskom razvoju Crne Gore i dalje predstavljaju ključni izazovi poput nejednake distribucije dohotka koja ima korijen u neadekvatnoj poreskoj politici, visokog nivoa sive ekonomije koji se vratio na nivo iz perioda sankcija 90-ih, a koji oslikava nemoć institucija, poslovanja bankarskog sektora koji nije u funkciji podrške privrednom razvoju, i sada već hroničnog budžetskog deficita koji se finansira rastom javnog duga i sam po sebi govori o neizbalansiranoj budžetskoj politici i pogrešnim ekonomskim prioritetima", rekao je Damjanović.

Damjanović, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, naveo je da je početni i neophodan uslov za bilo kakav oporavak drastična promjena postojećeg modela razvoja, uz politički i stručni konsenzus o metodama i cijeni koju sadašnja generacija mora da plati da bi potomcima ostavili kakve takve šanse da državu izvuku iz ekonomsko-socijalne besperspektivnosti.

On je kazao i da zbog neizvršavanja zaključaka Skupštine Vlada i druge institucije moraju biti politički sankcionisane, kao i da ne postoji volja da parlamentarne većine pozove na odgovornost pojedinog ministra ili drugog funkcionera zbog greške ili štete koju je svojim radom ili neradom pričinio državi.

Naveo je primjer da je Skupština zaključkom konstatovala stanje u oblasti koncesija kao katastrofalno, a o čemu je i Državna revizorska insistucija (DRI) dala identičan stav, ali on još nije izvršen. Jedna od posljedica takvog odnosa Vlade je što je prošle sedmice istekao petogodišnji mandat Komisiji za koncesije, a da Vlada nije predložila novi sastav.

Sazrelo vrijeme da država ispita imamo li stečajnu mafiju

Kada je riječ o sve većem odlasku državnih kompanija u stečaj, Damjanović je ocijenio da bi se moglo govoriti o neefikasnosti države kao vlasnika i upravljača u kompanijama gdje političko odlučivanje dominira nad tržišnim rezonom, što samo može biti djelimično tačno, ako se ima u vidu i da kompanije gdje država nije većinski vlasnik takođe odlaze u stečaj.

On je naveo da je pitanje da li su stečajevi i namjerno uvođeni kako bi se pojedine perspektivne kompanije i njihova vrijedna imovina rasprodali budzašto, odnosno iz državnog preselile u privatno, strogo odabrano vlasništvo.

Damjanović je ocijenio da primjeri uvođenja stečaja u Ulcinjskoj rivijeri, Solani, Duvanskom kombinatu i desetinama drugiii preduzeća svjedoče više o lošim namjerama povezanih osoba, nego 0 nesposobnosti tih preduzeća.

"Smatram da je konačno sazrelo vrijeme da država adekvatno odgovori, stavljajući jedan dio stečajnih postupaka pod lupu i napravi jasnu granicu između učinaka stečajne mafije I tržišno opravdanih stečajnih postupaka", kazao je Damjanović.

Bonus video: