Inspektori najviše kažnjavali taksiste

Inspektori su sa 450 eura ove sedmice kaznili vlasnika štanda sa voćem i povrćem u blizini Eko pumpe u Herceg Novom, zbog neizdavanja fiskalnih računa
70 pregleda 1 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (budiodgovoran.me)
Ažurirano: 07.09.2014. 13:02h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 69 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno deset novčanih kazni od 150 do 3,8 hiljada eura.

Najveća novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je izrečena budvanskom Vip star taksiju, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa, dok je po istom osnovu sa 1,15 hiljada eura kažnjen Time Out iz Budve. Rad bez odobrenja i neizdavanje fiskalnih računa bili su razlog zbog kojeg su inspektori sa hiljadu eura kaznili kafe Vidikovac u Mojkovcu.

Inspektori su sa 450 eura ove sedmice kaznili vlasnika štanda sa voćem i povrćem u blizini Eko pumpe u Herceg Novom, zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok je po istom osnovu budvanskom Gardenu i paraglajderima iz Budve izrečena kazna od po 400 eura.

Sa 300 eura ove sedmice je zbog neizdavanja fiskalnih računa kažnjen budvanski San Marino, dok su podgoričkom preduzeću Čip i beranskoj M Company izrečene kazne od po 200 eura. Čip je kažnjen zbog neizdavanja fiskalnih računa, a M Company jer radnicima uskaraćuje pravo na godišnji i sedmični odmor.

Inspektori su sa 150 eura kaznili i plažu Lučice u Budvi, jer je cijela bila pod plažnim mobilijarom. Pored te nepravilnosti na kupalištima, ove sedmice su evidentirane još dvije, koje su se odnosile na plažu hotela Rivijera u Herceg Novom, zbog zabrane ulaska osim za goste hotelskog objekta, kao i u Čanju, zbog smeća i nelegalnih zakupaca.

Građani su i ove sedmice, u više navrata, prijavljivali nelegalne građevinske radove u različitm gradovima. Inspektori su, na osnovu prijave o nelegalnoj gradnji protiv više osoba iz Herceg Novog, podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i donijeli rješenje kojim se nalaže prijavljivanje zanata.

Inspektori su izdali rješenje o rušenju i pokrenuli krivični postupak proziv R.B. iz Podgorice, na osnovu prijave o nepostojanju dozvole za gradnju. Ove sedmice je pokrenut postupak protiv Z.A. iz Podgorice zbog gradnje bez dozvole protiv, dok po osnovu iste prijave u Baru niko nije zatečen na objektu, ali će kontrola biti nastavljena.

Na gradilištu nijesu zatekli radnike

Inspektori prilikom kontrole po osnovu prijave protiv M.T. iz Bara, o obavljanju nelegalnih građevinskih radova, nijesu zatekli investitora ni radnike, ali su naveli da je postupak u toku. Građevinskoj inspekciji je proslijeđena prijava o obavljanju nelegalnih građevinskih radova u Ulcinju.

Inspekcija je utvrdila da prijavljeni u Žabljaku posjeduje odobrenje za postavljanje privremenog objekta, dok je zabranila obavljanje djelatnosti na osnovu prijave o nelegalnom pružanju usluga masaže u Budvi.

U okviru kampanje ove sedmice je evidentirana pritužba na zaposlenog u kotorskom Jugodrvu, za kojeg je kupac tvrdio da ga je lažno informisao. Inspektori su, međutim, utvrdili da podnosilac prijave nema garanciju za kupljeni proizvod, a da je prodavac pokušao da mu pomogne da nabavi oštećeni dio.

Inspektori su, na onsovu prijave da je S.N. iz Herceg Novog nakon popravke podnosiocu prijave vratio drugi televizor, utvrdili da on nadležnim lokalnim organima nije prijavio zanat, u skladu sa Zakonom o zanatstvu, zbog čega mu je naloženo da to uradi.

U okviru kampanje je ove sedmice evidentirana i prijava protiv kotorskog Vodovoda i kanalizacije, koje godinama podnosiocu prijave naplaćuje kanalizaciju, iako je on ne posjeduje. Nakon obavljene kontrole, odlučeno je da se stornira račun i da se više ne fakturiše.

Nijesu mogli pronaći mnoge

Inspektori prilikom kontrole nijesu mogli pronaći Apartman Tati u Ulcinju, dok Riziko u Sutomoru nije radio u tom periodu. Autoservis u Šušnju, prijavljen za nelegalan rad, bio je zatvoren prilikom kontrole, dok dileri smještaja u Baru nijesu zatečeni na prijavljenom mjestu. Inspektori nijesu mogli pronaći ni parkiralište kod Ruskih zgrada u Budvi, prijavljeno za neizdavanje fiskalnih računa.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 20 od ukupno 46 pritužbi na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričkog Ruskog bara i prodavnica Kovači i Roda, ulcinjskog Kašmira, perionice veša Sanway, minimarketa Adi i Lali komerca u Ulcinju, marketa Laković i Franca, kao i restorana Čudesa u Baru, barskog Pukia, tivatskog Gonzalesa, hercegnovskog Trio coma i štanda za organizovanje izleta u Baru. Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrola po osnovu prijava o nelegalnom izdavanju smještaja u Budvi i uzurpaciji opštinskog zemljišta u Herceg Novom.

Od ukupno 69 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, 14 nije dobilo odgovor, a 11 je u proceduri. Pritužbe koje su u proceduri uglavnom su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužbe na nedozvoljeno parkiranje

Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile nedozvoljeno parkiranje, pa čak i službenih automobila, nepropisno postavljanje saobraćajnih znakova, nezakonitu naplatu kesa u prodavnicama, oštećenja na putu, otvorene šahte i dim iz roštilja restorana.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Uvedena je i posebna kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: