Konjević: Šta je sa najvećim dužnicima - bliskim tajkunima pojedinaca iz DPS-a?

"Zašto ministarko Sekulić kompanije iz Vektra grupacije mogu nekažnjeno dugovati desetine miliona eura za poreske obaveze?", napisao je Konjević
3772 pregleda 9 komentar(a)
Konjević, Foto: Luka Zeković
Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2019. 15:17h

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević uputio je otvoreno pismo ministarki ekonomije Dragici Sekulić u kome je između ostalog pita zašto svaki teret loših postupaka moraju da plaćaju građani Crne Gore.

"Šta je sa poreskim dugom od preko 500 miliona eura? Šta je sa najvećim poreskim dužnicima – bliskim tajkunima pojedinaca iz DPS-a? Zašto ministarko Sekulić kompanije iz Vektra grupacije mogu nekažnjeno dugovati desetine miliona eura za poreske obaveze? Od njih ne naplaćujete poreze, ali zato građanima uvećavate račune za električnu energije i stvarate uslove za još jedan inflatorni udar koji će ponovo obezvrijediti njihove plate i penzije. Dokle ministarko Sekulić?", naveo je Konjević u pismu.

Poslanik SDP je u pismu Sekulićevoj napisao i da direktor državne kompanije EPCG A.D. kaže da je neophodno da cijena struje poveća zbog međunarodnog kretanja cijena.

"Kada treba staviti ruku u džep građana onda važe međunarodni standardi, ali kada treba naplatiti dug od tajkuna bliskih pojedincima iz DPS-a tu vam međunarodni standardi ne važe", poručio je Konjević.

On je dodao da su građani Crne Gore januarske račune za struju dobili sa značajnim uvećanjem, zbog uvođenja posebne tarife 27- OIE 2 po kojoj plaćaju više novca za obnovljive izvore energije nego do sada, bez ikakve najave.

"Pored tog povećanja, imamo najavu da EPCG namjerava još jednom “staviti ruku u džep građana Crne Gore” od 2.7% do 6% od 1.marta kroz uvođenje tarifnih paketa. Građani Crne Gore već sada plaćaju najskuplju struju kad se uporede sa zemljama regiona koje nijesu članice EU. Tako je cijena kilovata u našoj zemlji 10.2 eurocenta, dok je ona u BiH 8.6 centi, Albaniji 8.4, Makedoniji 7.8, Srbiji 7, a na Kosovu samo 6 eurocenti. Uzimajući u obzir i visinu prosječne plate i prosječne penzije, građani naše zemlje i dalje plaćaju skuplju struju od njihovih komšija iz regiona. Građani imaju evropske cijene, a naše plate, iako se “hvalite” da imamo najveći evropski rast društvenog proizvoda u Evropi", istakao je Konjević u pismu.

Poslanik SDP je naveo da je realna kupovna moć građana u 2018. godini, po zvaničnim podacima, pala za 3%, dok će po najavama Ministarstva finansija zbog "zamrzavanja" rasta plata u 2019. i 2020. pasti za još najmanje 3%.

"Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine - porast PDV sa 19% na 21%, značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode i drugu akciznu robu, da je i dalje na snazi krizni porez na plate, jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana. Prosjecčna plata ne mrda već tri godine, a Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u region svega 193 eura. Pa se maneće logično pitanje – kako skoro 80 hiljada građana koji primaju platu do 250 eura može da preživi mjesec dana sa evropskim cijenama struje i ostalih proizvoda i usluga", napisao je Konjević.

Konjević je istakao da očekuju izjašnjenje Sekulić o pitanjima vezanim za "ovaj najnoviji udar na standard građana i na sjednici nadležnog Odbora u Skupštini Crne Gore".

"Saslušanje je nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je proteklih godina ostvarila milionske profite, pa je bitno da resorna ministarka objasni žašto opet država želi da stavi ruku u džep naših građana sa novim poskljupljenjem struje od 5.5% do čak 8.7%", zaključio je Konjević.

Bonus video: