Green Home: Nisu navedene mjere zaštite za razne uticaje dalekovoda

88 pregleda 2 komentar(a)
dalekovod, Italija - Crna Gora
dalekovod, Italija - Crna Gora
Ažurirano: 06.09.2014. 17:03h

Nevladina organizacija Grin Houm je povodom dvije javne rasprave vezane za elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za 500 kV dalekovod "Italija - Crna Gora" za kopneni i morski dio kabla i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu: "Izgradnja dalekovoda 400 kV Lastva Grbaljska - Čevo", uputila komentare Agenciji za zaštitu životne sredine.

“S obzirom na to da se radi o transmisionom projektu sa kakvim se država nije susretala, sasvim je razumljivo da javnost u Crnoj Gori još nedovoljno razumije i sagledava posljedice koje takav projekat može imati za životnu sredinu i građane”, saopšteno je ove organizacije.

Oni su naglasili da je mana elaborata to što nijesu navedene mjere zaštite za razne uticaje koje će dalekovod imati na ugrožene vrste i staništa, kao i detaljno elaborirane mjere za djelove dalekovoda koji prolaze međunarodnim i nacionalnim zaštićenim područjem.

“Na projektovanoj trasi dalekovoda nalazi se niz endemičnih i zakonom zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i zajednica za koje nijesu predviđene mjere zaštite i praćenje njihove brojnosti tokom i nakon završetka projekta. Takođe, 40 odsto šumskih površina će biti uklonjeno, a navodi da će postavljanje dalekovoda dovesti i do povećanja smrtnosti u određenim životinjskim grupama koje su svojim načinom života vezane za određena staništa uz dalekovod ali se ne predviđaju mjere kojima bi se smrtnost smanjila kao ni mjere zaštite šuma koje će biti direktno pogođene”, navodi se u saopštenju, uz tvrdnju da se obrađivač vodio ekonomskim, a ne ekološkim parametrom kao vodećim principom.

Podvodna trasa od Italije do Jaza sporna je zbog žalbe Hrvatske.

Bonus video: