„Nika“ odblokirana: Čekaju novac do kraja septembra

53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 09:35h

Kooperanti i vlasnik mljekare „Nika“ postigli su jutros dogovor – obustaviće blokadu kapije i isporuke mlijeka a novac koji im se duguje sačekaće do kraja mjeseca. Nakon toga, poručili su, kompromisa više neće biti.

„Rečeno nam je da će Ukrajinci dio novca uplatiti već u toku naredne sedmice i predložili smo da taj novac bude usmjeren porodicama kojima je on najneophodniji, koji imaju đake i studente i kojima su pare od mlijeka jedini izvor prihoda. Imamo strpljenja do kraja septembra, nastavićemo isporuku mlijeka a ako do tada situacija ne bude riješena onda ćemo sve blokirati. Nama nije cilj da zatvorimo fabriku jer i mi od nje živimo“, kazao je u ime kooperanata Dejan Mijatović.

Oni su u utorak ujutro počeli sa blokadom kapije fabrike i isporuke mlijeka zbog duga koji za 70 kooperanata iznosi oko 150.000 eura.

Vlasnik „Nike“ Aleksandar Božović ponovio je ono što je juče kazao „Vijestima“ – da je dogovor sa firmom „Terafud“ postignut i da je imovina mljekare u sto odsto vlasništvu ustupljena ukrajinskom partneru uz obavezu da preuzme sva dugovanja i potraživanja, a prednost u isplati imaju radnici i kooperanti.

„Sve što je do nas mi smo uradili. S obzirom da se imovina mljekare nalazi pod hipotekom kod CKB banke da bi se promijenio vlasnik potrebna je saglasnost povjerioca. Iz te banke se smatraju nenadležnim bez saglasnosti matične OTP banke iz Budimpešte. Danas će poslati zahtjev za saglasnost, koja se očekuje u toku naredne sedmice“, kazao je Božović.

On je kazao da o kompletnoj situaciji kooperante svakodnevno izvještavaju i da od njih sada sve zavisi.

„Najgora varijanta je stečaj, a u ovom momentu to je jedino alternativno rješenje, a to ne bi bilo dobro ni za koga“, poručio je vlasnik „Nike“.

Mljekara, čije postojeće obaveze iznose 2,5 miliona eura, radnicima duguje od četiri do 17 plata, a radni staž im nije povezan pet godina.

Galerija

Bonus video: