Pat pozicija između dva tužilaštva

Osnovno tužilaštvo tvrdi da je predmet o šahovskoj aferi u Specijalnom državnom tužilaštvu. Iz SDT-a kažu da su spisi kod Osnovnog tužilaštva
413 pregleda 2 komentar(a)
šah, Foto: Shutterstock
šah, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 13:09h

Istrazi u šahovskoj aferi se ne nazire kraj, a gdje se nalazi predmet po krivičnoj prijavi protiv bivšeg predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) Vladimira Šakotića iz tužilaštva nijesu znali precizno da kažu. “Vijesti” su prvo pitale Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u kojoj je fazi istraga, a iz te institucije su odgovorili da su predmet proslijedili Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Iz SDT-a, na čijem je čelu specijalni državni tužilac Milivoje Katnić su, međutim, odgovorili da “su spisi predmeta protiv bivšeg predsjednika Šahovskog saveza dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, na dalje postupanje i odluku”.

Sumnjive transakcije ŠSCG posredstvom ofšor kompanije istražuju slovenački tužioci, a crnogorski već četiri godine nijesu u stanju da otkriju kako je nestalo oko 200 hiljada eura od organizacije dva evropska prvenstva za mlade šahiste u Budvi 2013.

Na ovim takmičenjima je učestvovalo više od hiljadu šahista, a samo mali dio profita je pripao ŠSCG čiji je predsjednik tada bio Šakotić, koji je u tom periodu bio i izvršni direktor Evropske šahovske unije (ECU). Iz ECU je nedavno saopšteno da je ofšor firma

European Chess Union LLC iz Delavera, falsifikovanjem bankarskih dokumenata, faktura, pisama i ugovora, izvlačila novac iz šahovskih saveza Crne Gore i Bugarske i protiv nje je pokrenuta istraga u Sloveniji. Zvanično je potvrđeno da su, na taj način, zloupotrijebili više od milion eura, a prema nezvaničnim informacijama taj iznos dostiže i tri miliona eura.

Novo rukovodstvo ŠSCG protiv Šakotića je podnijelo krivičnu prijavu 6. avgusta 2014. godine. ECU je, takođe, pokrenula postupak protiv Šakotića pred Etičkim komitetom Svjetske šahovske federacije (FIDE).

U odgovoru ŠSCG na izjave tuženih pred Etičkom komisijom FIDE, navodi se da su 28. juna 2011. poslali ECU ponudu za organizaciju Prvenstva Evrope za mlade 2013, u kojoj se kao organizator navodi Nevladino udruženje Potez.

„Na ponudi je potpis tadašnjeg generalnog sekretara ŠSCGMarka Markovića. Takva ponuda je takođe poslata bez odluke UO ŠSCG, čime je još jednom grubo prekršen Statut. Postoji sumnja da je ponuda koju je Šakotić dostavio Etičkoj komisiji FIDE falsifikovana, jer se bitno razlikuje od istog dokumenta skinutog sa ranijeg sajta ECU www.ecuonline.net. Naime, na ponudi koju je Šakotić dostavio nalazi se pečat ŠSCG koji tada nije bio u upotrebi, a potpis tadašnjeg sekretara se razlikuje od onog na istom dokumentu skinutom sa sajta ECU. Takođe, na ponudi koju je Šakotić dostavio nema ECU pečata, koji postoji na ponudi sa sajta ECU“, navodi se u odgovoru.

Crnogorski istražni organi nikad nijesu zvanično saopštili imena osoba u Crnoj Gori kojima je isplaćivan novac sa sumnjivih računa iz zemlje i inostranstva, ali “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskih istrazi saznaju da su među njima su bili bivši šahovski, ali i pojedini stari lokalni funkcioneri iz Nikšića.

Službenici CB Podgorica za suzbijanje privrednog kriminala su početkom maja 2014. prema dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid obavljali kontrolu rada ŠSCG sa akcentom na 2012, 2013. i 2014.godinu, a sve u vezi organizacije evropskih prvenstava za mlade održanih u Budvi od 24. septembra do 9. oktobra 2013. godine.

“U cilju dalje kontrole priliva i odliva sredstava koje su savezi učesnici takmičenja uplatili za učešće, potrebno je da se obratite cirkularno svim savezima koji su uzeli učešća na turniru kako bi od njih dobili potrebne informacije i podatke gdje su sredstva i kod koje banke uplaćena, a sve u cilju provjera kretanja novčanih tokova u Šahovskom savezu. Takođe je potrebno da se obratite sa zahtjevom prema poslovnim bankama u Crnoj Gori kod kojih Savez ima deponovan račun i od istih uzmete fotokopiju izvoda za 2012, 2013. i 2014. godinu”, navodi se u dopisu od 8. maja 2014. koji je upućen ŠSCG, a koji su potpisali tadašnji načelnik sektora kriminalistike Branislav Živković i policijski inspektor Goran Mitrović.

Šakotić je tvrdio da je organizator prvenstava u Budvi NVU Potez iz Nikšića (osnivači Blagota Mitrić, Miodrag Prijović, Vitomir Lekić, Dragutin Vuković, Mladen Đukanović), ali je naknadno otkriveno da ga je organizovao NVO Centar za razvoj šaha iz Beograda, čiji je izvršni direktor bila Šakotićeva supruga Jasna Šakotić.

ŠSCG nije zvanično obaviješten ko je organizator prvenstva

Prema zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru od 14.10.2013., koji je sačinila poreski inspektor Gordana Pejović, NVU Potez je organizaciju Prvenstva Evrope za mlade ustupio UG Centar za razvoj šaha iz Beograda sporazumom potpisanim 30.09.2012. To potvrđuje i Jasna Šakotić, u izjavi koju je njen suprug dostavio Etičkoj komisiji. “Šahovski savez Crne Gore nikad nije zvanično obaviješten da je Centar za razvoj šaha preuzeo ulogu organizatora prvenstva. Navodna saglasnost kancelarije ŠSCG iz novembra 2012. da organizacija bude prepuštena Centru ne postoji u arhivi Saveza“, ističe se u obavještenju ŠSCG Etičkoj komisiji FIDE.

Bonus video: