Nastavlja se blokada mljekare Nika

„Ogorčeni smo, jer manipulišu sa nama, kupujući vrijeme. Okupljamo se već treći dan ispred kapije mljekare, a od naših mukom zarađenih para za isporučeno mlijeko opet ništa“, kazao je jedan od farmera Dejan Mijatović
2 komentar(a)
mljekara nika, Foto: Screenshot (YouTube)
mljekara nika, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.09.2014. 14:47h

Kooperanti nikšićke mljekare Nika nastaviće sa prekidom isporuke mlijeka i blokadom kapije firme, jer su ih njeni predstavnici obavijestili da moraju sačekati do kraja naredne sedmice na realizaciju dogovorenog sa predstavnicima Crnogorske komercijalne banke (CKB) o deblokadi računa.

„Ogorčeni smo, jer manipulišu sa nama, kupujući vrijeme. Okupljamo se već treći dan ispred kapije mljekare, a od naših mukom zarađenih para za isporučeno mlijeko opet ništa“, kazao je jedan od farmera Dejan Mijatović.

Kooperanatima se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura.

Prema riječima Mijatovića, farmeri su dovedeni u tešku situaciju, neki od njih nemaju ni za najosnovnije potrepštine, a godinu im se duguje i po 20 hiljada EUR za isporučeno mlijeko.

„Kažu nam da sačekamo do petka da završe papirologiju, pa bi poslije toga uslijedio novi rok i tako u nedogled. Više ne znamo ni kako da ostanemo ispred mljekare, ni kući da se vratimo gdje smo zapustili gazdinstva“, kazao je Mijatović.

Farmeri, kako je dodao, mirne proteste ispred Nike neće prekidati sve dok im se ne isplati novac.

Predstavnici ukrajinske firme Tera food, kojima nakon potpisivanja ugovora sa dosadašnjim vlasnikom, Aleksandrom Božovićem, treba da pripadne 66 odsto vlasništva u Niki, razgovarali su danas sa nadležnima iz CKB o deblokadi računa mljekare.

Izvršni direktor Nike, Tomislav Žižić, kazao je nakon sastanka sa bankarima da je sa vlasnicima ukrajinske firme sve dogovoreno i da je samo preostalo da CKB kao jedan od povjerilaca odobri nalog za deblokadu računa.

“Po najbržoj proceduri odgovor od CKB imaćemo do kraja naredne sedmice. Trebalo bi da bude sve u redu i u CKB–u samo čekaju zvaničnu potvrdu iz svoje centrale OTP banke iz Budimpešte da mogu deblokirati račun Nike”, kazao je Žižić.

On je najavio da će sa farmerima sjutra održati sastanak i pozvati ih na strpljenje, jer nema drugog načina da se naplate dugovanja.

Božović je ranije saopštio farmerima da će sredstva sa računa koje će uplatiti ukrajinska firma prvo biti iskorišćena za namirivanje dugovanja kooperantima i radnicima, kao i za isplatu prispjelih obaveza po osnovu kredita CKB.

Dugovanja za 70 kooperanata iznose oko 150.000 eura, dok su ukupna dugovanja Nike oko 2,5 miliona. Mljekara duguje do 17 zarada zaposlenima, kojima ni radni staž nije povezan pet godina.

Bonus video: