"OD PREDSTAVNIKA SB STIGLA PODRŠKA"

Marković: Od valorizacije aerodroma očekujem veliki uspjeh i benefite za ekonomiju

"Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer", rekao je izvršni direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk
81 pregleda 3 komentar(a)
Frank Hamskerk, Duško Marković, Foto: Vlada CG
Frank Hamskerk, Duško Marković, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 29.01.2019. 16:03h

Premijer Duško Marković primio je Franka Hemskerka, direktora u Odboru Svjetske banke i predstavnika Konstituence od trinaest država među kojima je i Crna Gora, gdje je Hemskerk iskazao podršku Vladinom modelu valorizacije aerodroma, saopšteno je iz Vladine službe za odnose sa javnošću.

Kako navode, Marković je Hemskerka upoznao sa rezultatima i ekonomskim prioritetimna Vlade kao i sa razvojnim projektima "vrijednim više milijardi dolara" koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori i istakao da su zahvaljujući podršci SB "nesporno uspješni svi ekonomski parametri" kao i rast interesovanja investitora za Crnu Goru.

"Naši rezultati su zajednički uspjeh. Zahvaljujući povjerenju Svjetske banke i finansijskoj podršci od 90 miliona dolara u prošloj godini popravili smo poziciju i kreditni rejting zemlje i ostvarili kreditne uslove bolje nego ikad ranije. U Crnoj Gori postoji mnogo razloga za zadovoljstvo partnerstvom sa Svjetskom bankom“, rekao je premijer Duško Marković.

Hemskerk je kazao da SB daje punu podršku Vladinom planu za valorizaciju aerodroma.

"Upravljanje aerodromima javnim novcem je veoma skupo. Privatno-javno partnerstvo je dobar model da se pojača promet na aerodromima i da se poveća njihova vrijednost, a javni novac je bolje davati za gradnju škola, na primjer", rekao je izvršni direktor u Odboru Svjetske banke Frank Hemskerk. 

Kako se navodi u saopštenju, on je naglasio da njegovo iskustvo kao ministra turizma Holandije pokazuje da je rast prometa na aerodromima jedan od ključnih preduslova snaženja turističkih djelatnosti i povećanja prihoda kao i dostupnosti zemlje.

Premijer Marković rekao je da su aerodromi jedan od najvećih infrastrukturnih potencijala da su sada na niskom nivou i da već predstavljaju usko grlo za dalji razvoj.

"Hoćemo to u kratkom vremenskom roku da promijenimo zato smo se oredijelili da nam partner bude Internacionalna finansijska korporacija (IFC)", rekao je premijer dodajući da pokušaj diskreditacije eksperta kojeg je angažovala ova renomirana međunarodna finansijska organizacija predstavlja samo vid političke borbe.

"Bez obzira na to očekujem uspjeh valorizacije aerodroma i velike benefite za našu ekonomiju", rekao je predsjednik Vlade Duško Marković dodajući da Vlada transparentnošću, slanjem materijala Međunarodnom monetarnom fondu i angažovanjem renomirane međunarodne finansijske organizacije pokazuje najviši nivo odgovornosti u realizaciji ovog projekta, zaključuje se u saopštenju.