Radnici Rudnika boksita koji su pred penzijom nemaju pravo na otpremnine

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da je predlog za njih neprihvatljiv
1 komentar(a)
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici boksita Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.09.2014. 15:31h

Radnici Rudnika boksita, koji su stekli uslov ili su pred penzijom, nemaju pravo na isplatu otpremnina, saopšteno je predstavnicima Sindikata na sastanku u Ministarstvu ekonomije.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da je predlog za njih neprihvatljiv, s obzirom da takav uslov nije bio u ranijem socijalnom programu čiju primjenu i sada traže.

"Predočili smo obračun socijalnog programa za sve radnike, koji u prosjeku iznosi od šest do 15 hiljada eura, zavisno od godina staža. Za Ministarsvo nije sporan iznos otpremnina, ali pod uslovom da radnici pred penzijom nemaju pravo", naveo je Bojanović.

Prema njegovim riječima, dogovor na današnjem sastanku sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, nije postignut ni oko beneficiranog radnog staža.

"Kavarić nam je saopštio da se prije konkretnih dogovora o socijalnom programu moramo obratiti Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa zahtjevom da nam se poveže staž od 2009. godine do uvođenja stečaja", kazao je Bojanović.

Zaposleni u Boksitima čekaju i na odluku nikšićkog Neksana da li će nastaviti ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji, na osnovu koga je u prethodna tri mjeseca ta kompanija omogućavala organizovanje proizvodnje i obezbjeđivala sredstva za isplatu zarada.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi

"Nadamo se da ćemo dobiti pozitivan odgovor u narednih nekoliko dana i da će Neksan nastaviti saradnju i narednih mjeseci, kao i da će se za to vrijeme javiti zainteresovani za kupovinu imovine Boksita", rekao je Bojanović.

Predstavnici Sindikata prenijeće sjutra radnicima predloženo na današnjem sastanku, nakon čega će radnici koji su u upravnoj zgradi preduzeća čekali ishod razgovora, odlučiti o daljim potezima.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

Proizvodnja i rad svih zaposlenih u Boksitima zaustavljeni su do 15. septembra.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, ranije je kazao da su primorani da naprave pauzu u radu da ne bi trošili naftu i ostala sredstva, jer su proizveli naručene količine rude ugovorene za tromjesečni period za nikšićku kompaniju Neksan.

Na lageru Boksita nalazi se oko 54 hiljade tona rude proizvedene po ugovoru sa Neksanom, jer ta kompanija za sada nije obezbijedila odgovarajuće tržište.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a poslednja plata isplaćena je sredinom mjeseca u iznosu od 240 do 570 eura , zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava Rudnika boksita raspisala je danas drugi oglas za prodaju imovine preduzeća po početnoj cijeni od 10,74 miliona EUR, 3,26 miliona eura nižoj nego na prethodnom.

Bonus video: