Starosna penzija da ne bude manja od 400 eura

“Građani Crne Gore su mizernim mjesečnim primanjima u odnosu na troškove života diskriminisani do te mjere da ne mogu računati da civilizovano žive u 21. vijeku”, navodi se u saopštenju NVO
2 komentar(a)
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2014. 13:06h

Nevladino udruženje Borba protiv siromaštva tražila je od Skupštine i svih parlamentarnih stranaka da usvoje zakonske okvire za izlazak iz siromaštva, s obzirom na mizerna mjesečna primanja građana u odnosu na troškove života.

Udruženje, čiji je predsjednik Radovan Tošković, između ostalog traži da mjesečni iznos pune starosne penzije ne bude manji od polovine crnogorske potrošačke korpe, koja sada iznosi 400 EUR.

“Ostali vidovi mjesečnih penzija ne mogu biti manji od 30 odsto potrošačke korpe, što je 240 EUR. Takođe, treba obezbijediti svim nezaposlenima sa biroa mjesečna primanja od 30 odsto potrošačke korpe, dok ne dođu do zaposlenja”, navodi se u saopštenju.

Udruženje je zahtijevalo da se za sve socijalne pomoći za invalide i nesposobne za rad obezbijede mjesečna primanja od 30 odsto potrošačke korpe, da se donese zakon da zaposleni u radnom odnosu ne može imati mjesečnu osnovnu zaradu manju od polovine iznosa potrošačke korpe i da mjesečni dječiji dodaci iznose 50 EUR po djetetu.

“Građani Crne Gore su mizernim mjesečnim primanjima u odnosu na troškove života diskriminisani do te mjere da ne mogu računati da civilizovano žive u 21. vijeku, naočigled svih društvenih institucija”, navodi se u saopštenju.

Socijalne razlike, kako se dodaje, između siromašnih i bogatih se stalno uvećavaju i donose socijalno uništenje građana. Građani siromaštvom plaćaju teški danak razvratnom bogatstvu struktura vlasti i interesnoj grupi moćnika koji vode ka biološkom istrebljenju i nestanku države i naroda.

Iz nevladine organizacije su podsjetili na to kakva je socijalna karta bila prije 25 godina, a kakva je danas, kao i kakva su prava građani imali ranije, dok su sada obespravljeni i poniženi.

“Svako poređenje socijalne karte crnogorskih sa građanima drugih evropskih zemalja najslikovitije pokazuje teško siromaštvo. Na primjer, građanima u evropskim zemljama odnos prosječne plate potrošačke korpe se kreće tako da je prosječna plata veća od potrošačke korpe dva do šest puta, zavisno od države, a u Crnoj Gori apsurd – prosječna plata nije ni 50 odsto od visine potrošačke korpe”, precizirali su iz Udruženja.

U saopštenju se navodi da se mora znati da je crnogorska potrošačka korpa sa sadržajem artikala mnogo manja i siromašnija u odnosu na druge potrošačke korpe evropskih zemalja Češke, Slovačke i Austrije. Neshvatljivo je da niko od nadležnih institucija ne pokreće ništa u državi kako bi građani izašli iz siromaštva.

“Preostali radnici Crne Gore trebalo bi da sa prezirom odbace sindikate, jer je za vrijeme njihovog postojanja privreda uništena, a ugašeno desetine hiljada radnih mjesta. Mnoga stečena prava radnika su izgubljena i danas imamo obespravljenu i robovsku radnu snagu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: