Đukanović i Singh: Pospješiti učešće Crne Gore u programu saradnje Indije i Centralne Evrope

104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2014. 16:03h

Proširenje saradnje između Crne Gore i Indije moguće je u oblasti investicija i privrede, kroz razmjenu posjeta i organizovanje prezentacija, kazao je premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Na sastanku Đukanovića sa ministrom za vanjske poslove Indije, Vijay Kumar Singhom, ocijenjeno je da dvije države imaju tradicionalno dobre bilateralne i prijateljske odnose, koji otvaraju nove šanse za saradnju, posebno na ekonomskom planu.

Đukanović je sagovornika upoznao sa aktuelnim političkim i ekonomskim razvojem Crne Gore i posebno sa perspektivom jedne od najdinamičnijih investicionih ekonomija.

"U tom kontekstu, istakao je da u oblasti investicija i privrede postoji prostor za proširivanje saradnje između dvije države, kroz razmjenu posjeta i organizovanje prezentacija, s ciljem snažnijeg povezivanja privrednika Crne Gore i Indije", saopšteno je iz Vlade.

Singh, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, ocijenio je da ona ostvaruje izuzetno dobre rezultate na svim poljima i iskazao spremnost Indije da jačanjem ukupnih, prije svega poslovnih veza, podrži dalji razvoj Crne Gore prepoznat u prioritetima Vlade.

U razgovorima je pozitivno ocijenjena i saradnja dvije države u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, uz izraženo zadovoljstvo nivoom saradnje na širem multilateralnom planu, posebno u okviru Ujedinjenih nacija.

"Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu treba intenzivirati aktivnosti na formiranju međudržavnog Komiteta za ekonomsku saradnju i pospješiti učešće Crne Gore u programu saradnje Indije i Centralne Evrope", kaže se u saopštenju.

Sa Singhom je danas razgovarao i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

"Singh je ocijenio da postoji značajan prostor za unapređenje bilateralnih odnosa, istakavši da u mnogim oblastima postoji potencijal za jačanje saradnje", saopšteno je iz Vlade.

On je izrazio uvjerenje da će odnosi dvije države nastaviti da se razvijaju u pravcu međusobnog približavanja i snaženja, iskazavši zainteresovanost Vlade Indije da u tom pravcu preduzme sve neophodne korake.

Lukšić je podsjetio na tradicionalno prijateljske odnose dvije države i ukazao na važnost njihovog daljeg unapređenja u pogledu afirmacije saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

"On je sagovornika upoznao sa napretkom u pogledu spoljnopolitičkih prioriteta, i izrazio uvjerenje da će u nastupajućem periodu Crna Gora i Indija zajednički raditi na jačanju sveukupne saradnje naročito u oblasti ekonomije, kulture i nauke", kaže se u saopštenju.

Vujanović: Moguća saradnja sa Indijom u svim oblastima

Saradnju Crne Gore i Indije moguće je unaprijediti u svim oblastima, a korišćenje Luke Bar i bescarinske zone može biti ekonomski interesantno za uspostavljanje boljih privrednih odnosa dvije države, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je na sastanku sa Singhom, kazao da je uvjeren da će Crna Gora i Indija unaprijediti odnose u svim oblastima, prethodno istražujući mogućnosti saradnje i zaključujući međudržavne ugovore koji bi tu saradnju unaprijedili.

Vujanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog Kabineta, rekao da Luka Bar i bescarinska zona imaju potencijale i da je uvjeren da njihovo korišćenje predstavlja mogućnost regionalnih aktivnosti.

"Njihovo korišćenje može biti ekonomski veoma interesantno za uspostavljanje bolje privredne saradnje", navodi se u saopštenju.

Vujanović je ocijenio da bi dobra komunikacija vlada i privrednih komora omogućila unaprijeđenje ukupnih odnosa u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Kumar Singh smatra da postoji širok prostor saradnje između dvije države. On je naveo da je Vlada Indije zainteresovana da istraži mogućnosti saradnje u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa dvije države.

Galerija

Bonus video: