Ponuda kompanije iz Holandije ponovo u igri za brodogradilište u Bijeloj

Savjet za privatizaciju je sredinom juna predložio uvođenje stačaja u Brodogradilište, kako bi investitor kupio samo imovinu
4 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.09.2014. 19:28h

Iako je pokušaj privatizacije državnih 61,57 odsto akcija Jadranskog brodgradilišta iz Bijele formalno neuspješno završen, “Vijestima” je iz Tenderske komisije saopšteno da se i dalje razmatra ponuda koju je dao Damen iz Holandije.

Njihova ponuda je ranije odbačena kao nepotpuna zato što nije sadržala obavezne uslove propisane tenderom koji, između ostalog, uključuju ponudu cijene za kupovinu akcija, bankarsku garanciju za ponudu i prihvatanje obaveza za realizaciju Socijalnog programa po osnovu Kolektivnog ugovora.

Oni su zainteresovani za imovinu, ne i za preduzeće. U posao bi ušli zajedno sa kompanijom Adriatik marinas - Porto Montnenegro koja već posluje u Tivtu. Savjet za privatizaciju je sredinom juna predložio uvođenje stačaja u Brodogradilište, čime bi investitor kupio imovinu, a obaveze prema višku radnika bi preuzela država.

"Damen je najveća evropska kompanija koja se bavi remontom jahti i megajahti i zaista je pravi strateški partner koji je u najavi saopštio da bi za tri godine nastavio sa sada postojećim brodoremontnim poslovima, a u tom peridu bi investirao oko 20 miliona eura u opremu koja obezbjeđuje mogućnost remonta jahti i megajahti", saopšteno je iz Tenderske komisije.

Kako je rečeno, u početku bi do 150 radnika nastavilo sa radom nakon uvođenja stečaja, a od tog broja vjerovatno 40 do 50 na oslovima remonta. Nakon završetka investiranja bilo bi zaposleno 300 ili 400 njih.

"To nam se zaista čini pravo rješenje za ono što su interesi Crne Gore za razvoj nautičkog turizma. Uz ono što nude naše marine u Tivtu, Baru i Budvi te onih koje će se graditi u Kumboru i Luštici, neophodno je imati tu vrstu servisne usluge", rečeno je iz Tenderske komisije.

Brodogradilište već pet godina posluje sa gubicima i, kako je rečeno, vješto su se snalazili da održe djelatnost, ali sada su gubici nagomilani i obaveze iznose preko 15 miliona eura. "Tokom stečaja radiće se i procjena vrijednosti i stečajne mase i vidjeće se šta je realnost“, očekuju u Komisiji.

Prvo dogovor pa prodaja kroz stečaj

"Ako u nastavku onoga što je Damen ponudio definišemo i ostale uslove iz koncesionog ugovora koje sada ima Brodogradilište i koje bi preuzeo budući investitor onda bi se stekli uslovi da se može ići u stečaj i da se eventualano ima izvjestan investitor. Na taj način bi se izvršila privatizacija kroz stečaj“, rečeno je iz Komisije.

I sa stanovišta ekoloških standarda bitno je da Crna Gora više nema tu vrstu djelatnostije jer „zaliv treba sačuvati i to nije baš najzgodnije mjesto da postoje takvi poslovi“.

Još jedna opterećujuća činjenica za kompaniju je grit koji je tretiran kao opasni otpad od pjeskarenja.

“Sada je smješten na lokaciji brodogradilišta. Ima ga oko 60.000 tona, i vjerovatno će prvo biti izmješten na neku privremenu lokaciji u državi, a kasnije vani jer mi nemamo lokaciju za trajno rješavanje opasnog otpada“, saopšteno je iz Komisije.

Bonus video: