I u Tivtu propadaju projekti: Rizort i stari grad samo san

Najsvježiji je svakako, primjer „Royal Montenegro Golf Cluba“, ambiciozno zamišljeni projekat izgradnje „šampionskog golf-terena“ na oko milion kvadrata
10 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 12:59h

Najava državnog fonda katara „Qatari Diar“ da zbog problema sa kojima se nosi već skoro četiri godine, obustavlja planiranu izgradnju 350 miliona eura vrijednog luksuznog hotela i resorta u uvali Pržna kod Tivta i da se povlači iz Crne Gore, podsjetila je Tivćane na još neke „velike projekte“ koji su na sličan način završili u prethodnom periodu.

Najsvježiji je svakako, primjer „Royal Montenegro Golf&Country Cluba“, ambiciozno zamišljeni projekat izgradnje „šampionskog golf-terena“ na oko milion kvadrata zemljišta nekadašnjeg poljoprivrednog dobra preko puta tivatskog aerodroma.

Vlada Crne Gore već desetak godina ne uspijeva da pronađe pravog investitora za gradnju golf terena na toj lokaciji opterećenoj brojnim neriješenim imovinskim pitanjima, a koja su se, uprkos upozorenjima građana Tivta da će se to desiti, pokazala kao velika prepreka ostvarivanju ugovora koji je prošle godine potpisan sa kompanijom „Boka grupa“ britansko-crnogorskog biznismena Džona Gvozdenovića-Kenedija.

Slipenčukov “Metropol” je ostrvo prije nekoliko godina dobio veoma povoljno kao ubjedljivo najvrjedniji dio imovine “Putnika”

Sa njim je „zbog neispunjavanja obaveza“, Vlada prije dva mjeseca raskinula ugovor o devedesetogodišnjem zakupu zemljišta poljoprivrednog dobra „Montepranzo“ o investiranju u gradnju golferskog kompleksa u kome je golf bio samo popratni dio nečega što je u osnovi, nekretninsko-trgovački projekat pravljenja stanova i poslovnih prostora za prodaju i iznajmljivanje na tržištu. Kenedi je u planovima otišao toliko daleko da su njegovi arhitekti ovdje zamislili izgradnju imitacije nekog od starih srednjovjekovnih primorskih gradova, sa sve dijelom kamenih bedema oko kuća u kojima su stanovi, trgovine, restorani....

Sve to, nazvano „Stari grad Tivat“, trebalo je da prema Kenedijevim obećanjima datim tivatskom gradonačelniku Ivanu Novoselu 4. juna, da košta 450 miliona eura, otvori hiljadu novih radnih mjesta i da godišnji priliv u državnu kasu od 80 miliona eura od PDV-a i oko 10 miliona eura godišnje za tivatsku ekonomiju.

Vlada je nedavno objavila da raskida saradnju sa Kenedijem koji, po njima, nije na vrijeme izvršio svoje obaveze, ali se ispostavilo da ni država nije bila baš potpuno nevina u cijeloj toj situaciji jer “Boka grupi” nije predočila pravo stanje sa imovinskim problemima na zemljištu, a zbog čega ta kompanija najavljuje pokretanje sudskog postupka.

Još drastičniji primjer je propali projekat “Island San Marco” koji je ruska “Metropol grupa” prije četiri godine promovisala kao “prvi evropski resort ranga šest zvjezdica” na ostrvu Stradioti u Tivatskom zalivu. “Metropol” ruskog tajkuna Mihaila Slipenčuka domogao se gotovo sve zemlje na ovom netaknutom biseru Crnogorskog primorja, kupivši većinski paket akcija nekada čuvene srpske turističke kompanije “Putnik” koja je par desetljeća na ostrvu Stradioti - Sveti Marko, držala super-uspješno naturističko naselje u saradnji sa francuskim “Clubom Mediterrane”.

Slipenčukov “Metropol” je ostrvo prije nekoliko godina dobio veoma povoljno kao ubjedljivo najvrjedniji dio imovine “Putnika”. Ruska firma odmah je izašla u javnost sa megalomanskim projektom po kome bi bukvalno 80 odsto ostrva bilo prodato kroz gradnju elitnih privatnih vila, svaka sa posebnim “privatnim molom” i pristupom moru, i tek hotelčićem na centralnom dijelu ostrva. Vlada Crne Gore prihvatila je takve namjere “Metropola” i po željama Rusa 2009. usvojila Državnu studiju lokacije Sveti Marko koja je predviđala čak i nasipanje 140 hiljada kvadrata mora i uništenje obližnje plićine Tunja.

Na vodećem sajmu nektretnina u svijetu, u Kanu, Rusi su marta 2009. predstavili svoj projekat „Island San Marco“ koji je predviđao da se do kraja 2011. na ostrvu površine oko 30 hektara, izgrade ukupno 93 hiljade kvadrata objekata...

Po DPS-u u Tivtu nema nezaposlenih

Ako je vjerovati vladajućoj partiji, u Tivtu već dvije godine nema nezaposlenih, a realizovani su i projekti koji su u međuvremenu propali, poput “Plavih horizonata”, golf terena kod aerodroma, Svetog Marka....

„Otvaranjem više od 3.500 novih radnih mjesta, Tivat će biti grad bez nezaposlenih do 2012. godine”, glasi naime, “najubitačnija” rečenica iz predizbornog programa “Za evropski Tivat” DPS-a.

“U narednom petogodišnjem periodu, prepoznavaćemo Tivat po ekskluzivnoj i raznovrsnoj ponudi visokog turizma”, odlučno je DPS prije 6 godina poručio Tivćanima.

Grad danas ima najveću stopu nezaposlenosti od svih opština Crnogorskog primorja, a sa nalaženjem posla posebno kubure visokoobrazovani Tivćani jer su “veliki razvojni projekti” prevenstveno otvorili niže kvalifikovana i niskoplaćena radna mjesta poput konobara, čistačica, obezbjeđenja, baštovana, privezivača u marini….

Bonus video: