Neksan investira

Kovačnica KAP-a u remontu: Proizvodnja počinje za mjesec

Davidović je napomenuo da se Neksanu nije žurilo sa pripremama jer se radilo o jako ozbiljnim tehnologijama
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 14:46h

U Kovačnici, bivšoj prerađivačkoj fabrici Kombinata aluminijuma, koju je prije nekoliko mjeseci preuzeo Neksan Miodraga Dake Davidovića, uveliko se radi remont, a za 30-ak dana prema očekivanjima novog vlasnika trebalo bi da počne proizvodnja legura aluminijuma.

“Radi se o jako zapuštenoj fabrici koja nije radila šest godina i neophodno je bilo uraditi remonte da bi se dovela u stanje da na duži rok može kvalitetno da funkcioniše i da radi. Angažovali smo 10-ak ljudi koji će uraditi remont i dovesti proizvodna postrojenja u optimalno stanje koje će garantovati proizvodnju legiranog aluminijuma”, kazao je “Vijestima” Davidović.

On je napomenuo da se Neksanu nije žurilo sa pripremama jer se radilo o jako ozbiljnim tehnologijama i mašinama koje se moraju dovesti u besprekorno stanje.

“Mi moramo dalje investirati u opremu i izvršiti dodatna ulaganja kako bi oprema profunkcionisala na najbolji način. To će biti proizvedni lanac koji će za mjesec biti doveden do maksimalne pogonske spremnosti. Tada će i početi proizvodnja”, dodao je Davidović.

Stečaj u Kovačnici pokrenut je prošle godine na zahtjev KAP-a zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja od 4,74 miliona eura. Ova fabrika krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka imala je, za to vrijeme, prestižan asortiman proizvoda za Vojsku Jugoslavije. Proizvodila je veliki broj različitih legura od aluminijuma, točkove za tenkove M84, a potom i okvire za CZ pištolje, ali i veliki broj raznih proizvoda od aluminijuma. Poslije 2009. bivši menadžment KAP-a, kojim je rukovodio CEAC Olega Deripaske, prodao je dvije najvrednije mašine-hidraulične prese, kojima se dugi niz godina proizvodilo u Kovačnici. Dio imovine Kovačnice koji je ostao Neksan je kupio za 701 hiljadu eura.

Na pitanje, da li ima kupaca za legure iz Kovačnice i da li će se oni, kao nekad, prodavati u zemljama širom regiona, Davidović je odgovorio da će Neksan prodavati proizvode na tržištu Njemačke.

A, na pitanje da li će se rast cijene primarnog aluminijuma na Londonskoj berzi nepovoljno odraziti na planove vezano za njegovu dalju preradu, Davidović je odgovorio da je siguran da će naći zajednički jezik sa KAP-om vezano za kupovinu metala.

“Nema nikakvog razloga da to u budućnosti bude dio jednog reprolanca i da mi u Crnoj Gori ne nađemo razloga da to profunkcioniše na pravi način uz optimizaciju troškova. Naša je namjera da Kovačnica radi u tri smjene, a to će zahtijevati upošljavanje mnogo većeg broja ljudi”, zaključio je Davidović.

Ne može Boksite spasiti samo Neksan, država krši obećano

“Što se Rudnika boksita tiče tačno je da smo rekli da ćemo zaustaviti dalji otkup rude ako se nastavi sa ovakvim načinom da niko drugi neće prstom da mrdne”, saopštio je Davidović.

On je podsjetio da je prilikom ulaska Neksana u tu kompaniju bilo dogovoreno da će biti isplaćene otpremnine prekobrojnim radnicima.

“Druga stvar, koja je za nas važna, da se u ovom vremenu dok ne prodajemo rudu, nama ne fakturiše PDV budući da se ruda ne izvozi niti je prodata. Mi smo državi ponudili naše poslovne zgrade kao garanciju da ćemo platiti PDV istog momenta kada dođe do prodaje rude. Ali, gdje god Neksan uđe odmah se svi sjure da traže nekakve pare”, kazao je Davidović.

On je napomenuo da je njegovoj firmi sada jeftinije da do Bara voze rudu kamionima nego željeznicom.

“Pa to nema nigdje na svijetu. Zaista, ako svi budu digli ruke od Boksita ne možemo ga ni mi jedini spasiti, niti smo spremni da tu napravimo neko svjetsko čudo. Ako država bude spremna da ispuni dio svojih obaveza koje je preuzela, prije nego što smo ušli u Boksite, mi ćemo nastaviti sa proizvodnjom i lagerovanjem rude, pa makar je nikad ne prodali ”, naglasio je Davidović.

Preporučujemo za Vas