Moguć štrajk u Crnagoraputu

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović kazao je "Vijestima" da njihov menadžment sve inspekcijske naredbe "ignoriše kao da se ne nalaze u Crnoj Gori"
209 pregleda 2 komentar(a)
Crnagoraput štrajk, Foto: Luka Zeković
Crnagoraput štrajk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2014. 08:45h

Inspekcija rada naredila je upravi Crnagoraputa da otkloni nepravilnosti u postupku izmjene aneksa ugovora za oko 30-ak zaposlenih.

Nametnuti aneksi za 11 vozača i mašinista ove kompanije, koje je poslodavac samovoljno rasporedio da rade druge fizičke poslove i čiste kanale duž puteva, razlog su što se ovih dana uveliko radi na pripremi i organizovanju generalnog štrajka u toj kompaniji.

"Poslodavac je sačinio anekse ugovora o radu, a da pri tom nije izvršio primjenu pozitivnih propisa koji regulišu ovu materiju. Naime, prilikom sačinjavanja anksa ugovora o radu poslodavac je bio obavezan da detaljno i jasno sačini aneks ugovora o radu, a primjenjujući Zakon o radu i Kolektivni ugovor, što u konkretnom slučaju nije učinjeno", navodi se između ostalog u rješenju inspektorke Lidije Kovačević.

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović kazao je "Vijestima" da njihov menadžment sve inspekcijske naredbe "ignoriše kao da se ne nalaze u Crnoj Gori".

"Imamo, takođe, i tumačenje da je na snazi važeći Kolektivni ugovor, sve dok se ne donese drugi. Oni, međutim, rade po svome i ništa ne poštuju. Jedina nada da ostvarimo svoja prava i zaštitu je da krenemo u štrajk", istakao je Savović.

On je napomenuo da su zaposleni kojima je nametnut aneks ugovora o radu svojevremeno primljeni u kompaniju po osnovu javnog oglasa koji je zahtijevao određene kvalifikacije, a da se sada raspoređuju na poslovima koji nemaju nikakve veze sa njihovim kvalifikacijama.

Članom 4. Zakona o radu propisano je „da ako pojedine odredbe ugovora o radu utvrđuju manji obim prava ili nepovoljne uslove rada od prava, odnosno, uslova utvrđenih zakonom i kolektivnim ugovorom, ništavne su“.

Članom 40 Zakona o radu propisano je da poslodavac može zaposlenom ponuditi izmjenu ugovorenih uslova rada raspoređivanja na drugi odgovarajući posao, zbog potrebe i organizacije rada, kao i zbog raspoređivanja na drugo mjesto ako je djelatnost poslodavca takve prirode da se rad obavlja u mjestima van sjedišta poslodavca.

Leković: Znamo za rješenje, radimo strogo po zakonu

Izvršni direktor kompanije Željko Leković kazao je " Vijestima" da "Crnagoraput radi strogo po Zakonu".

Na pitanje, da li su upoznati sa rješenjem i naredbom inspektorke Lidije Kovačević, Leković je odgovorio potvrdno.

"Upoznati smo. Crnagoraput strogo radi po Zakonu", ponovio je Leković.

Austrijski Štrabag je još krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, s pravom preuzimanja do većinskog paketa.

Početkom 2013. godine austrijska kompanija je preuzela Crnagoraput i stekla paket od 95 odsto akcija.

Bonus video: