Fabris: Ekonomija će porasti manje nego što se očekivalo

“Moje lično očekivanje je da će jesen donijeti nastavak tendencija koje smo imali do sada a to znači da ćemo imati rast koji će biti negldje biti negdje blizu 2%"
0 komentar(a)
Nikola Fabris, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Fabris, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.08.2014. 17:53h

Viceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris ocijenio je da će crnogorska ekonomija do kraja godine porasti za dva odsto, što je manje od probibitno projektovanog nivoa rasta.

“Moje lično očekivanje je da će jesen donijeti nastavak tendencija koje smo imali do sada a to znači da ćemo imati rast koji će biti negldje biti negdje blizu 2%, što je nešto niže od onoga što je bilo očekivanje na početku ove godine. U međuvremenu se desilo dosta faktora koji su negativno uticali počevši od poplava u regionu, rusko-ukrajinske krize koja se odrazila ne samo na nas nego i na naše najvažnije partnere.

Generalno priliv stranih direktnih investicija iako nije bilo aktivacije velikih projekata biće na sličnom nivou kao i prošle godine, znači za 6 mjeseci on je bio za oko 5% viši nego za 6 mjeseci prošle godine. Industrija sasvim sigurno da će biti u minusu. Sa druge strane najviše je neizvjesnosti oko toga šta će se desiti sa turističkim prihodima. Vjerovatno da ćemo imati sezonu sličnu prošlogodišnjoj.

Što se tiče deficita tekućeg računa platnog bilansa on će takođe biti na istom nivou kao i prošle godine. Budžetski deficit će biti sasvim sigurno značajno niži nego što je bio prošle godine tako da globalno gledano imaćemo rast ali usporeni rast”, rekao je on u intervjuj za Atlas Tv.

Upitan da li dobar avgust može nadomjestiti loš početak turističke sezone I da li se turizam kao značajna stavka loše odraziti na makroekonomske pokazatelje, Fabris kaže da kada je riječ o podacima za avgust nema zvaničnih podataka već samo nezvaničkih procjena.

“Očigledno je da je dosta faktora uticalo negativno na turističku sezonu. Imali smo poplave u regionu koje su uticale na manji broj turista iz regiona. Sa druge strane imali smo ukrajinsku krizu koja je sasvim sigurno uticala negativno na dolazak turista iz Rusije i Ukrajine. Podsjetiću da su turisti iz Rusije bili najbrojniji turisti prethodne godine što će se svakako negativno odraziti na turističku sezonu. Očigledno je da je avgust bio bolji od jula. Ostaje da se vidi da li će septembar moći da popravi situaciju a najave su da će septembar biti bolji ali mislim da je teško prognozirati bilo šta o turizmu dok ne dobijemo zvanične podatke za avgust. Moje očekivanje je da će to biti slično prošlogodišnjem nivou”, rekao je on.

On je kazao i da Crna Gora direktne rusko ukrajinske krize trpi direktno kroz turizam.

“Međutim tu su svakako prisutne i indirektne posledice zbog toga što je ukrajinska kriza direktno uticala na to da su razvijene zemlje uvele sankcije Rusiji. Rusija je odgovorila sa kontra-sankcijama što će uticati na sve usporeniji razvoj svih ovih zemalja a zemlje EU su za nas vrlo važno tržište, vrlo važan pratner i automatski kada imate neke negativne trendove u EU ti negativni trendovi će se preliti na našu zemlju i to je svakako jedan od razloga što ćemo ove godine imati ekonomski rast niži od onoga što je bilo startno očekivano”, dodao je on.

Bonus video: