Reakcije na povlačenje Qatari Diara: Poražavajuća vijest

Državni investicioni fond Katara „Qatari Diar“ odlučio je da obustavi poslovanje u Crnoj Gori
75 pregleda 7 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Goran Đurović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 27.08.2014. 14:40h

Crna Gora mora biti posvećena kako privlačenju tako i zadržavanju investitora koji imaju namjeru ulagati kapital u našu državu. U vremenu kada se sve države svijeta nadmeću sa ponudama i načinima privlačenja svježeg kapitala, poražavajuće zvuči vijest da je katarski fond Qatari Diar odustao od investicije u Krtolima nadomak Tivta", kazao je Goran Đurović, član predsjedništva Pozitivne Crne Gore.

"Na žalost sličnu ako ne i identičnu situaciju smo imali sa investicijom Maljevik nadomak Bara koja je takođe trebalo da premaši dvije stotine miliona eura. Razlozi odustajanja koji su strogo administrativne prirode, neažurnost i neposvećenost rješavanju problema su nešto što zasigurno nije dobra reklama za Crnu Goru. Izgleda da odgovorni u državi ne shvataju da naše prirodne ljepote jesu atraktivne ali ne toliko koliko je negativan i neažuran naš birokratski sistem koji koči umijesto da gura", rekao je on.

Prema riječima Đurovića, ako se na sve to doda "sve više zastupljena korupcija, koju jedino zanima lični, a ne državni interes onda nam se dešavaju, ovakvi slučajevi koji na žalost nijesu usamljeni"

"Ovakve investicije za sobom povlače pokretanje dvije privredne grane kao što su građevinarstvo i turizam. Pokretanjem ovih privrednih grana pokreće se cijeli sistem, a to je ono što nam je potrebno i što nas izvlači iz krize. Vlada bi morala oformiti tijelo koje bi čak, po mišljenju nas iz Pozitivne, mogli izdići na nivo ministarstva koje bi bilo samo i isključivo posvećeno investitorima, investicijama i rješavanjima njihovih problema do nivoa državnog prioriteta. Oni bi, figurativno rečeno, bili bager koji sklanja sve prepreke ka započinjanju investicije.To tijelo bi zamijenilo sve one mešetare koji dobro naplaćuju veze i prolaz kroz insititucije sistema, kao i korupciju koja takvim djelovanjem nastaje. Investitor mora da zna koja su mu prava i obaveze kao i u kojoj fazi obrade je njegov predmet u svakom trenutku. Na ovaj način Crna Gora bi postala još atraktivnija za strana ulaganja, pogotovo za ulaganja iz zapadnih zemalja koja su osjetljivija na nestabilnu administraciju i raširenu korupciju", smatra on.

Visoko pozicionirani izvor blizak rukovodstvu projekta "Beyond Horizon“ potvrdio je Vijestima da ke državni investicioni fond Katara „Qatari Diar“ odlučio da zaustavi svoj projekat izgradnje ekskluzivnog turističkog resorta u uvali Pržna u Tivtu i obustavi poslovanje u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma danas je saopšteno da nemaju nikakvu informaciju o obustavljanju projekta Qatari Diar. Naveli su da će narednih dana razgovarati sa menadžmentom kompanije "u cilju dobijanja provjerenih i detaljnih informacija o navodnom zaustavljanju gradnje turističkog rizorta u naselju Pržno u Tivtu".

Pozitivna CG: Poražavajuća vijest

Vijest da je Qatari Diar odustao od investicije u Tivtu zvuči poražavajuće u vremenu kada se sve države svijeta nadmeću u ponudama i načinima privlačenja svježeg kapitala, ocijenio je član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore, Goran Đurović.

On smatra da Crna Gora mora biti posvećena kako privlačenju tako i zadržavanju investitora koji imaju namjeru da ulažu kapital.

Đurović je podsjetio da je slična, ako ne i identična situacija, bila i sa investicijom Maljevik blizu Bara, koja je trebalo da premaši 200 miliona eura.

On je naveo da su razlozi odustajanja strogo administrativne prirode, a da neažurnost i neposvećenost rješavanju problema nijesu dobra reklama za Crnu Goru.

"Izgleda da odgovorni ne shvataju da crnogorske prirodne ljepote jesu atraktivne, ali ne toliko koliko je negativan i neažuran naš birokratski sistem, koji koči umijesto da gura. Ako tome dodamo sve više zastupljenu korupciju, koju jedino zanima lični, a ne državni interes, onda nam se dešavaju ovakvi slučajevi, koji nažalost nijesu usamljeni", naveo je Đurović u saopštenju.

Bonus video: