Radnici Boksita za ponedjeljak zakazali okupljanje ispred upravne zgrade

Oslobađanjem viška radnika stvorili bi se uslovi da oni koji ostanu primaju veću platu
2 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.08.2014. 11:34h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita najavili su za ponedjeljak u 10 časova okupljanje ispred upravne zgrade nezadovoljni što se još nije počelo sa realizacijom socijalnog programa. Uz isti socijalni program koji je važio za radnike koji su 2010. napustili preduzeće sada bi iz firme otišlo njih oko stotinu. U zavisnosti od godina staža otpremnine bi se kretale od šest do 15 hiljada eura.

Oslobađanjem viška radnika stvorili bi se uslovi da oni koji ostanu primaju veću platu.

U ponedjeljak je u Privrednom sudu u Podgorici zakazano i otvaranje ponuda za kupovinu Boksita. Kako se na prvi oglas, prema riječima stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, niko nije prijavio novi oglas biće raspisan uskoro a početna cijena sada će odgovarati procijenjenoj i iznosiće 10,7 miliona eura. Na prvom oglasu početna cijena je bila 14 miliona, skoro 40 odsto veća od procijenjene. Stečajna uprava Boksita je krajem maja potpisala šestomjesečni kupoprodajni ugovor sa Neksanom o isporuci 20 hiljada tona rude sa 15 odsto eventualnih odstupanja, za šta nikšićka firma plaća oko 410 hiljada eura.

Eksploatisana ruda sa površinskog kopa Zagrad za sada se lageruje na utovarno-pretovarnoj rampi Boksita, jer nikšićka kompanija trenutno za nju nema kupca, a plate radnicima se redovno izmiruju. Od 312 radnika uposlena je polovina i njihove zarade se kreću od 240 do 570 eura, dok oni koji nijesu radno angažovani primaju 240 eura.

U novembru prošle godine u Boksitima je uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a tri mjeseca kasnije proglašen je bankrot jer niko nije dostavio plan reorganizacije preduzeća. Ukupno prijavljenih potraživanja ima blizu 130 miliona eura.

Bonus video: