Fabris: Podatak o odlivu 4 milijarde dolara iz Crne Gore je netačan

Fabris postavlja pitanje logičnosti podatka da su nelegalni odlivi u 2002. i 2003. godini iznosili nula dolara, a onda u naredne dvije godine po gotovo milijardu dolara
64 pregleda 18 komentar(a)
Nikola Fabris, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikola Fabris, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.08.2014. 17:42h

Metodogija američke nevladine organizacije Global financial integrity koja je objavila da je iz Crne Gore za devet godina nelegalno iznešeno preko četiri milijarde eura je potpuno neprimjenljiva, smatra viceguverneg Centralne banke Crne Gore, Nikola Fabris.

“Global financial integrity nije institucija odnosno agencija SAD, kao što je pogrešno predstavljeno u nekim medijima, već nevladina istraživačka institucija koja ima ukupno 9 zaposlenih i 3 pripravnika. Pomenuta institucija u procjeni nelegalnih tokova ne sprovodi nikakav terenski rad, već samo kabinetsko istraživanje. Sama metodologija pati od brojnih problema, poput odsustva analize bilateralnih podataka o trgovini između pojedinih zemalja, prevelikog uopštavanja. U slučaju Crne Gore pomenuta metodologija je potpuno neprimjenljiva”, rekao je Fabris u izjavi za Atlas televiziju.

Global Financial Integrity: Iz Crne Gore iznijeto 4,3 milijarde dolara >>>

Ključni argument je, pojašnjava Fabris, to što je metodologija kreirana za zemlje koje imaju svoju valutu. Istražitelji su, kaže, zaboravili da Crna Gora nema svoju, već koristi tuđu – euro.

“Na primjer, prihodi od turizma će se registrovati kao priliv u tekućem računu platnog bilansa, a u kapitalnom bilansu će se u slučaju zemlje sa sopstvenom valutom registrovati kroz mjenjačke poslove kao konverzija strane valute za domaću valutu. S obzirom na to da mi imamo stranu valutu, nećemo imati kontrastavku za priliv u kapitalnom bilansu i to će automatski značiti rast pozicije neto greške i omaške, a po posmatranoj metodologiji to bi uglavnom bili onda nelegalni tokovi”, objašnjava Fabris.

On tvrdi da su autori studije imali mehanički pristup bez, kako navodi, ikakvog udubljivanja u zemlju koju analiziraju i poređenja sa drugim indikatorima da bi se vidjelo da li dobijeni rezultati imaju smisla.

„Postavimo i pitanje koliko djeluju realni podaci iz studije da su u Crnoj Gori nelegalni odlivi u 2002. i 2003. godini iznosili nula dolara, a onda u naredne dvije godine po gotovo milijardu dolara. Na kraju, Crna Gora već godinama ostvaruje izuzetno visoke deficite tekućeg računa, koji se definitivno moraju finansirati. Iz ovoga bi prije mogli zaključiti da Crna Gora ima 'problem' sa visokim prilivom novca koji nije zvanično registrovan, a ne obrnuto“, kaže on.

Bonus video: