Porto Montenegro želi heliodrom blizu škola

Letilište je u zoni kontrolisanog saobraćaja u kojoj se ne smije naći bez odobrenja kontrole letjenja
118 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 14:38h

Kompanija Adriatic Marinas tražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma dozvolu za izgradnju heliodroma „sa pratećim strukturama“, na lokaciji privremenog letilišta za helikoptere u kompleksu tivatskog Porto Montenegra, iako planskim dokumentima ono nije predviđeno na tom mjestu.

Riječ je o dvije urbanističke parcele površine 37,5 hiljada kvadrata koje su Državnom studijom lokacije „Arsenal“ namijenjene za „stanovanje srednje gustine“ i „mješovitu namjenu“ - luksuzne kondominijume sa stanovima, trgovinama i lokalima, objektima kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazenima, teniskim igralištima, fontanama - ali ne i za heliodrom.

Na istim parcelama je Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV), od januara do jula ove godine odobrila kompaniji Adriatic Marinas, “upotrebu površine za slijetanje i polijetanje helikoptera - sletišta Porto Montenegro, Tivat“, ali je Inspekcija za sigurnost vazdušnog saobraćaja privremeno 15. maja zabranila korišćenje tog letilišta.

Rješenje je izdao direktor ACV Dragan Đurović za „letjenje za sopstvene potrebe“ sa rokom važenja do 16.jula. Poslovni partneri PM - agencija „The Anonymous“ i kompanija „Airways Montenegro” iza kojih stoje ruska državljanka Vernika Voronjina, australijski biznismen Romi Havat i hercegnovski privrednik Ranko Boca, najavili su uspostavljanje komercijalnog helikopterskog servisa iz Porto Montenegra i do zabrane imali 18 letova.

U Porto Montenegru i „Airways Montenegru“ tvrdili su da letovi nisu bili komercijalni, već „promotivni“

U Porto Montenegru i „Airways Montenegru“ tvrdili su da letovi nisu bili komercijalni, već „promotivni“, iako su zapravo na njima promovisali svoje komercijalne usluge helikopterskog čartera.

Nesuđeno letilište je na oko 2 kilometra od praga piste aerodroma Tivat u u najosjetljivijoj “zoni kontrolisanog saobraćaja” (CTR) aerodroma na koji godišnje slijeće više od 5 hiljada aviona i u kojoj se ne smije naći nijedan vazduhoplov bez odobrenja aerodromske kontrole letjenja.

Lokacija ne ispunjava ni odredbe “Pravilnika o korišćenju letilišta” po kome se takvi objekti ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 700 metara od naseljenog mjesta. U neposrednoj blizini su brojne vertikalne prepreke koje mogu biti opasnost za helikoptere, poput visokog drveća, stubova javne rasvjete ili betonske konstrukcije nadstrešnice nekadašnjeg sinhro-lifta Arsenala. U neposrednoj blizini tog mjesta su i zgrade tri škole, te veliki park koji je zaštićeni objekat prirode. Propisi takođe ne dozvoljavaju ni da helikopteri lete iznad naselja na visini manjoj od 300 metara, što bi, ako dobiju dozvolu, morali da rade.

Za pitanja se obratiti Agenciji za civilno vazduhoplovstvo

Iz Porto Montenegra nezvanično tvrde da su urbanističke parcele 2-1 i 5-1, kao “najpovoljniju lokaciju za heliodrom” preporučili urbanističko-tehnički uslovi i “saobaćajno-navigacione procedure za let helikoptera”.

Oni međutim, nisu zvanično odgovorili na pitanje ko je izradio i verifikovao te procedure, zbog čega traže da im se dozvoli gradnja letilišta na lokaciji bez planskih preduslova, umjesto na drugoj parceli gdje je dozvoljen privremeni heliodrom dok se takav objekat ne izgradi na konačnoj lokaciji - u moru na kraju jednog od novih mula marine, skoro 600 metara od obale.

“Budući da je postupak za izdavanje građevinske dozvole u toku, za sva pitanja obratite se Agenciji za civilno vazduhoplovstvo”, rečeno je Vijestima u kompaniji Adriatic Marinas.

Bonus video: