Rašid i Subotić duguju Budvi i Crnoj Gori milion za porez

Najavljivani “poslovi vijeka”, luksuzni hotelski i rezidencijalni kompleksi, sada su samo prazno zemljište koje ide na doboš
150 pregleda 7 komentar(a)
vojna baza, Skočidjevojka, Foto: Savo Prelević
vojna baza, Skočidjevojka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2014. 12:46h

Strateški partneri bliski vlasti, palestinski milioner Muhamed Rašid i srpski biznismen Stanko Subotić Cane, umjesto da donesu obećane stotine miliona eura investicija, sada su najveći poreski dužnici Opštine Budva i države Crne Gore, koja je bila njihov garant u tim projektima.

Najavljivani “poslovi vijeka”, luksuzni hotelski i rezidencijalni kompleksi, i dalje su samo prazno zemljište koje ide na doboš, a Opština od dvojice investitora ne može da naplati gotovo million eura duga na ime poreza na imovinu.

Hipo Alpe Adria Development banka, nakon što joj odbjegli Rašid nije vratio kredit, najavila je prodaju nekadašnje vojne baze Skočiđevojka, a poreska dugovanja su izračunali i opština i država.

Opština Budva bi novim obračunom za prošlu godinu trebalo da ispostavi novu fakturu na ime poreskog duga od gotovo pola miliona eura kompaniji Monte Mena, iza koje stoji Rašid.

Država je na imovinu na Skočiđevojci stavila hipoteku početkom aprila u iznosu od 215.628,74 eura koja traje do izmirenja poreskog duga, navodi se u katastarskoj evidenciji.

Bivša vojna baza je do oglašavanja prodaje krajem juna promijenila tri vlasnika - od ruskih, preko kolašinskog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, koji ju je prodao Rašidu za nevjerovatnih 44 miliona eura 2007. godine, prema ranijem pisanju medija.

HAAD banka je krajem juna oglasila prodaju imovine Rašidovih firmi Monte Mena i Monte Mena Investments, na koje se vodi zemljišni kompleks Skočiđevojka od 63.025 kvadrata, po cijeni od 11.35 miliona eura, što je duplo više od duga firmi prema banci.

U oglasu se navodi da one duguju banci ukupno 5.8 miliona eura.

Prodaja je odložena za 8. septembar, na zahtjev predstavnika Monte Mena Investments, koji su insistirali da se uradi nova procjena građevinskog zemljišta, nezadovoljni prethodnom.

U Centralnom registru privrednih subjekata, stoji da je firmu Monte Mena osnovala kompanija Montenegro Real Estate Investment Company limited”, čiji je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Jusef Omar el Saraj. Privredni sud je u julu 2011. godine stavio privremenu zabranu otuđivanja ili opterećenja, jer Rašid Bećiroviću u dogovorenom roku nije isplatio 8,6 miliona.

Zemljište vjerovatno vrijedi puno više od onoga što traži banka jer je Opština Budva po direktivi Vlade, odnosno resornog ministarstva, u međuvremenu, izradila urbanistički projekat “Turističko naselje Skočiđevojka”. Njime je Rašidu dozvoljeno da betonira ovaj dio obale, i izgradi čak 160 hiljada kvadrata, uglavnom stambenog i apartmanskog prostora.

Podgorička firma “San investments”, na koju se vodi najtraktivniji dio najvećeg crnogorskog ostrva Sveti Nikola, naspram Staroga Grada, povezana sa Subotićem, duguje na ime poreza na imovinu Opštini Budva 271.929,16 eura po obračunu za pretprošlu godinu. Ubrzo bi trebalo da stigne novi, tako da će ova suma biti veća za još stotinak hiljada eura.

Ostrvo Sveti NIkola kod Budve

Opština je krajem januara stavila hipoteku na ostrvo Sveti Nikola, upravo na dio u vlasništvu Subotića, nakon što nije uspjela prinudnim putem da naplati enormnu svotu poreskog duga.

U Centralnom registru privrednih subjekata navodi se da je podgoričku firmu osnovala of šor kompanija Adriatic Overseas Holdings S.A. iz Paname, dok je ovlašćena zastupnica i izvršna direktorka Angelina Savović.

Nema prodaje dok se ne naplati opština i država

Ukoliko bi neka od ovih atraktivnih nekretnina našla kupca, saglasnost za prodaju mora upravo da da Opština Budva, odnosno da se do izmirenja poreskog duga kupoprodajni ugovori ne mogu realizovati, objašnjeno je „Vijestima“ u lokalnoj upravi,.

Subotić je tokom ove i minule godine intenzivno pregovarao sa nekoliko ponetcijalnih investitora kako bi im prodao ostrvo, na koje je upisana i hipoteka Prve banke na iznos od 20 miliona eura. Toliki je bio Subotićev kredit za kupovinu ostrva od srpskog bizsnismena Nenada Đorđevića.

Prinudno naplatili i od Đukanovića i kuma

Naplata poreza jedan je od prioriteta Opštine, a samo tokom prošle godine Budva je inkasirala osam miliona eura, što je dominantni priliv u opštinskuoj kasi.

Na crnom spisku opštinskih dužnika dva puta tokom prošle godine našča se i firma “Global Montenegro” koju su osnovali premijer Milo Đukanović i njegov kum Vuk Rajković.

Opština je u dva navrata prinudnim putem naplatila njihov poreski dug. Ta firma vlansik zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata na brdu Košlj u n na samom ulazu u Budvu.

Bonus video: