Milionski promet zahvaljujući prodaji akcija Invest banke

Ove sedmice su najviše skočile akcije Elektroprivrede, 17 odsto na 3,98 eura
158 pregleda 0 komentar(a)
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Montenegroberza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2014. 12:53h

Na Montenegroberzi je ove, pretposljednje sedmice avgusta, mjeseca godišnjih odmora, zabilježen milionski promet.

Ukupan promet od oko 1,07 miliona eura, 42 odsto veći od prošlosedmičnog, ostvaren je zahvaljujući prodaji 2,2 odsto akcija Invest banke Montenegro u blok trgovini u srijedu. Prodato je šest hiljada akcija Invest banke za ukupno 504 hiljade eura, što je činilo 46,9 odsto ukupnog prometa na berzi.

U bloku je prodato i 18,7 odsto akcija CG broker-dilera za ukupno 210 hiljada eura.

Indeksi su različito završili sedmicu, pa je kompanijski MONEX20 porastao 2,8 odsto na na 11.146,95 poena, dok je fondovski MONEXPIF pao 0,8 odsto na 2.905,42 boda.

Ove sedmice su najviše skočile akcije Elektroprivrede, 17 odsto na 3,98 eura. Manjinski akcionari kompanije su najavili da će se obratiti Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV) nezadovoljni što nakon nedavne promjene vlasničke strukture i povećanja vlasništva države na 56 odsto akcija nije data ponuda za preuzimanje i ostalih manjinskih akcija, po nominalnoj vrijednosti od 7,64 eura u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava. KHOV je zadužena za nadzor i kontrolu sprovođenja Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, ali se još nije oglasila povodom ovog slučaja.

Akcionari EPCG su na 17. juna, uz Odluku o pretvaranju duga u akcijski kapital i Odluku o emisiji akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital, dvotreićnskom većinom, donijeli i Odluku o odobrenju da sticalac stiče akcije emitenta bez obaveze objavljivanja javne ponude za preuzimanje.

Ova odluka je, kako je ranije saopšteno, donijeta u skladu da članom 11. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i sve usvojene odluke sa redovne sjednice akcionara objavljene su na sajtu EPCG. Time je pretvoren poreski dug te kompanije od 45 miliona eura u akcijski kapital, čime je država Crna Gora povećala udio na 56,9 odsto.

Nakon završetka transakcije, italijanska kompanija A2A ima 41,7 odsto, a manjinski akcionari nijesu imali pravo kupovina u novoj emisiji. Od preostalih malih akcionara pojedinačno najviše ima Crnogorska komercijalna banka, nešto manje od 60 hiljada akcija koje nominalno vrijede oko 450 hiljada eura.

Ojačale su i akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,5 odsto na 57,88 centi, Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 5,9 odsto na 21,09 centi, Luke Bar 6,6 odsto na 16 centi i Telekoma 1,6 odsto na 4,02 eura.

Pale su Plantaže dva odsto na 12,2 centa, Zetatrans pet odsto na 71,52 centa, Institut "Simo Milošević" neznatno na 31 EUR, Jadransko brodogradilište deset odsto na 1,02 EUR i Jugopetrol 1,5 odsto na 8,86 eura.

U centru pažnje javnosti i ove sedmice je bio Montenegro Airlines, čija je uprava saopštila da jedva čeka arbitražu koju je zatražio bivši predsjednik Odbora direktora, Zoran Đurišić.

Iz nacionalne aviokompanije su, reagujući na navode Đurišića, kazali da neće ulaziti u tumačenje revizionog izvještaja za prošlu godinu.

Razlog za to je, kako su objasnili, što ga je usvojila Skupština akcionara kojoj su prisustvovali predstavnici većinskog vlasnika, odnosno Vlade i manjinskih akcionara i što ga je radio licencirani revizor čije je ime objavljeno na sajtu Ministarstva finansija.

"U vezi sa tim samo napominjemo da ovaj izvještaj nije jedini koji je ukazao na neadekvatno poslovanje u kompaniji, već je to još 2012. godine uradila Državna revizorska institucija (DRI) razmatrajući Godišnji finansijski izvještaj Montenegro Airlinesa za 2011, konstatujući da finansijski izvještaji ne daju objektivno stanje sredstava i obaveza i prema čijim nalazima pojedini iznosi nijesu usaglašeni sa značajnim dobavljačima i partnerima", saopšteno je iz uprave MA.

Đurišić je tražio od Vlade da pokrene arbitražu kojom bi se utvrdilo pravo stanje poslovanja kompanije, s obzirom na različite nalaze više revizora.

On je u pismu premijeru, potpredsjednicima Vlade i ministrima saobraćaja i pomorstva, finansija i održivog razvoja i turizma optužio novu upravu, na čelu sa Daliborkom Pejović, da je od jula prošle godine lošim poslovanjem i nenamjenskim trošenjem državne pomoći, kompaniji nanijela štetu od preko 15 miliona eura.

Početkom sedmice je stečajna uprava Solane „Bajo Sekulić“ objavila novi tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od 179 miliona eura, a, prema informacijama iz Sindikata, kompaniju će vjerovatno preuzeti Vlada.

U petak je neuspješno završen tender za imovinu nikšićkih Rudnika boksita, koja je bila ponuđena po cijeni od 14 miliona eura.

Stečajni upravnik Boksita, Zdravko Cicmil, rekao je da uskoro slijedi raspisivanje novog oglasa, po nižoj, zvanično procijenjenoj cijeni imovine Boksita od 10,6 miliona eura.

Fondovima je ove sedmice trgovano za ukupno 6,59 hiljada eura.

Rasli su Eurofond i Atlasmont 6,6 i 0,66 odsto na 1,45 i 1,51 cent. Moneta je oslabila 10,7 odsto na 3,5 centa, dok je Trend ostao na osam centi.

Na tržištu obveznica sedmični promet je iznosio 17,18 hiljada eura, a na podsegmentu slobodnog tržišta akcija 225,82 hiljade eura, na kojem je trgovano akcijama Lovćen banke i PLC-a Morača.

Bonus video: