Otvaranje Lovćen banke 25. avgusta: Ključ uspjeha nove usluge i znanje

Ulazak Lovćen banke imaće pozitivan uticaj na kamate i cijene ali i kvalitet bankarskih usluga, kazao je Cajsler
131 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2014. 18:34h

Ulazak Lovćen banke na tržište kreiraće veću ponudu bankarskih usluga. Konkurencija među bankama će se povećati. Oba faktora trebalo bi da imaju pozitivan uticaj na kamate i cijene, ali i kvalitet bankarskih usluga”, kazao je u intervjuu za “Vijesti” predsjednik odbora direktora Lovćen banke dr Andreas Cajsler koji je i šef odsjeka za finansijske institucije u njemačkom fondu DEG, suosnivaču Lovćen banke.

Lovćen banka će početi da radi 25. avgusta. DEG investiciona institucija članica je KfW grupacije jedne od najvećih njemačkih banaka.

Zašto ste odlučili da budete jedan od koosnivača banke u Crnoj Gori? Zašto mislite da ima mjesta za još jednu komercijalnu banku pored postojećih 11?

Finansijski sektor je ugaoni kamen investicionih aktivnosti DEG-a. DEG, jedan od najvećih evropskih razvojnih finansijskih institucija, želi da proširi opseg finansijskih usluga u partnerskim zemljama za razvoj malog i srednjeg biznisa. Cilj investiranja u Lovćen banku, je podrška razvoju finansijskog sektora i malih i srednjih preduzeća (MSP) u Crnoj Gori.

Bankarski sektor u Crnoj Gori, kao i u mnogim drugim evropskim zemljama imao je problema nakon međunarodne finansijske krize 2008-2009. Loši krediti dostigli su do tada neviđen nivo. Banke su morale da smanje kreditiranje realnog sektora ekonomije.

Sve to je imalo negativan uticaj na ekonomski rast u zemlji. U ovakvom okruženju, DEG je želio da pomogne oživljavanju sektora osnivanjem nove, moderne banke. Bilo nam je važno da Lovćen banku promovišu iskusni lokalni investitori, koji savršeno razumiju crnogorski poslovni ambijent i potrebe klijenata. DEG snažno vjeruje da će kombinacija najsavremenije bankarske tehnologije i lokalnog znanja, biti ključni recept za uspjeh Lovćen banke.

Kojim uslugama će se Lovćen banka baviti? Da li namjeravate da više radite sa kompanijama ili građanima?

U glavnom fokusu Lovćen banke biće korporativni klijenti. U okviru toga u posebnom fokusu imaćemo privatne preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Na osnovu uspješne priče njemačkog Mittelstanda, vjerujemo, da je finansijska podrška ovom segmentu veoma važna. Većinu radnih mjesta i prihoda za stanovništvo kreiraju MSP, buduća kičma diversifikovane ekonomije. Kao i u mnogim drugim zemljama, i crnogorska MSP ima teškoća u pristupu bankarskom finansiranju. Naš cilj je da promijenimo ovu situaciju ponudom specijalizovanih proizvoda i rješenja za ovaj segment ekonomije.

Postojeće banke u Crnoj Gori postrožile su uslove za kredite, od početka ekonomske krize. Šta će biti politika Lovćen banke u ovom smislu?

Kao odgovorni finansijski eksperti, Lovćen banka će svoje usluge bazirati na visokim standardima politike kreditiranja i upravljanja rizikom. U tom smislu se možda nećemo razlikovati od ostalih banka u Crnoj Gori, ali vjerujemo da nam naša specijalizovana tehnologija davanja kredita omogućava da klijentima pružimo usluge po njihovoj mjeri, koje će teško naći u drugim bankama.

Kamate na bankarske kredite ovdje su značajno više nego u zemljama EU, a Centralna banka i Ministarstvo finansija smatraju to problemom. Kakva će biti kamatna politika Lovćen banke? Da li ćete biti konkurentni svojim kamatama i cijenama drugih usluga u odnose na ovdašnje banke?

Ulazak Lovćen banke na tržište kreiraće veću ponudu bankarskih usluga. Konkurencija među bankama će se povećati. Oba faktora trebalo bi da imaju pozitivan uticaj na kamate i cijene bankarskih usluga. Ali, Lovćen banka se neće takmičiti sa drugim bankama po cijenama. Razlikovaće se od drugih i po visokom nivou usluga. Između ostalog, to znači individualna rješenja za konkretne potrebe svojih klijenata, lokalnu ekspertizu, brzo donošenje odluka i visoku uslužnu kulturu.

Prostorije banke kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom u profesorskoj zgradi

Šta DEG donosi bankama u koje investira osim kapitala?

DEG će kao prvi korak dati Lovćen banci dugoročni kredit od 3,5 miliona eura. To će banci omogućiti da klijentima ponudi finansiranje investicionih projekata sa dužim periodom otplate. Kako bi podržala dugoročni uspješan razvoj Lovćen banke, DEG će težiti da obezbijedi dodatno učešće naših partnerskih institucija u Evropi i drugdje. Taj napor će banci i državi donijeti dodatno finansiranje, znanje i reputaciju.

DEG će banku podržati i programom tehničke podrške u oblasti kreditne tehnologije, upravljanja rizikom, korporativnog, socijalnog i ekološkog upravljanja. Planiramo i obuku osoblja Lovćen banke u njemačkim bankama. Na kraju, ali ne najmanje važno, DEG će biti prisutan u odboru direktora banke i donijeti svoje iskustvo iz više od 50 godina investicionih aktivnosti u više od 90 zemalja.

Da li mislite da je Crna Gora perspektivna destinacija i za druge investitore?

Crna Gora ima ogromnu prednost velike istorije i divne prirode. To će prirodno privući investicije u turizam i kuće za odmor. To je već počelo i dalje će se razviti ako se pažljivo planira. Osim toga, trebalo bi da ima dobrih mogućnosti u oblasti agrobiznisa u kombinaciji sa preradom tih proizvoda. Na Balkan se uvozi dosta hrane, koja se može lako zamijeniti lokalnim proizvodima.

Šta će partnerstvo DEG u Lovćen banci značiti za razvoj saradnje drugih njemačkih kompanija i investitora sa mogućim crnogorskim partnerima?

Naravno da je naša investicija signal za druge njemačke i evropske investitore. Vrlo rado ćemo i pomoći njemačkim i crnogorskim investitorima da uspostave kontakte sa poslovnim partnerima u drugoj zemlji.

DEG je jedna od najvećih evropskih finansijskih institucija

DEG (Njemačka investiciona i razvojna korporacija) je jedna od najvećih evropskih finansijskih razvojnih institucija, osnovana je 1962. i posluje kao filijala KfW, njemačke državne razvojne banke, u čijem je vlasništvu.

U 2013. godini imala je 500 zaposlenih, portfolio od 6,8 milijardi eura, bilans od 4,8 milijardi eura, i rejting AAA/Aaa. Sjedište DEG-a je u Kelnu.

Cajsler je posljednjih 12 godina šef odsjeka za finansijske institucije u DEG-u, gdje radi od 1993. godine. Ima 30-godišnje globalno iskustvo u projektnom finansiranju i korporativnom kreditiranju, u privatnom akcionarskom investiranju i strateškom i operativnom upravljanju na tržištima u razvoju.

Oženjen je i otac troje djece. Ima 54 godine.

Dobra saradnja još iz CKB-a

Nakon nekoliko godina, DEG je akcionar u nekoj crnogorskoj banci. Kako ocjenjujete ranije iskustvo DEG-a u Crnogorskoj komercijalnoj banci?

Naše iskustvo u CKB-u je bilo pozitivno. Zajedno sa lokalnim partnerima bili smo u mogućnosti da razvijemo modernu banku sa visokim nivoom korporativnog upravljanja i dobrim finansijskim performansama. Kada nam je tim bivših menadžera CKB-a na čelu sa Aleksandrom Popović predložio da započnemo novu banku, podržali smo ovu ideju. To smo uradili i na osnovu naše dobre saradnje u CKB-u.

Galerija

Bonus video: