Spremna za privatizaciju: Budvanska rivijera na pola, pa prodaja

Budvanska bi bila podijeljena na dvije kompanije. U jednu bi izdvojili Sveti Stefan, Miločer i HTP Miločer i nju ne bi prodavali
103 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 14:10h

Tenderska komisija će predložiti podjelu Budvanske rivijere na dvije kompanije. U jednom bi bili Sveti Stefan, Miločer i HTP Miločer, hoteli koji se ne mogu prodavati, a u drugom ostala imovina koja bi bila na prodaju, kazao je “Vijestima" predsjednik Tenderska komisije Branko Vujović.

Sveti Stefan i Miločer dati su u dugorični zakup, a, prema njegovim riječima, treba vidjeti da li još nešto od imovine treba povjeriti tom novom preduzeću.

Ostala imovina bi mogla da se ponudi na prodaju kroz tender do kraja godine, najdalje početkom naredne. Preduslov za privatizaciju Budvanske rivijere je da se završi procjena vrijednosti imovine.

U Komisiji su još u dilemi da li da tokom godine raspisuju tender za Montenegro erlajns

Pripreme za privatizaciju Ulcinjske rivijere su, kako je kazao, trebalo davno da budu završene, ali još se radi na definisanju statusa vlasnišva zemljišta koje je ostalo državno, a koje sada potražuju bivši vlasnici. Vujović očekuje da bi taj posao mogao uskoro da bude završen a tender raspisao do kraja godine.

Kada je u pitanju novi postupak za privatizaciju Marine Bar, Vujović je kazao da se priprema dokumentacija, ali da prvo žele da se riješi pitanje novog koncesionog ugovora koji treba da se obnovi jer je raskinut kada i prethodni ugovor o prodaji akcija.

Vlada je u oktobru raskinula te ugovore sa kompanijama Multikapitals i Latvijas Krajbankom iz Rige koje su 2009. godine kupile 54 odsto akcija. Ugovor je raskinut jer nije pošto-van investicioni program od 11,5 miliona eura.

Zavisno od brzine usvajanja planske dokumentacije, Vujović je kazao da zavisi i raspisivanje tendera.

Očekuje da bi to moglo da se desi tokom oktobra ili krajem godine. On smatra da Marina neće biti u gorem stanju u odnosu na ono kada je prvi put privatizovana.

„Mislim da bi čak trebalo da bude i atraktivnija za investitora. Intersovanja ima, najavljene su dvije ili tri firme sa kojima se vode preliminarni razgovori“, kazao je Vujović.

Za Montekargo je tek počela priprema dokumentacije i tu je, kako je kazao, neophodno da se definiše pitanje potojećeg kolektivnog ugovora i uknjižbe imovine koja pripada Montekargu koji je nastalo iz podjele jedinstvene Željeznice a bavi se prevozom tereta. Vujović je kazao da za ovu firmu zasada nema interesovanja. Dokumentacija se priprema i za Polieks Berane, gdje država ima kontrolni paket akcija koji će i septembru biti na prodaji, kao i za Montenegro difens industri, koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme. I za nju će u septembru biti spreman tender, i interesovanje postoji.

U Komisiji su još u dilemi da li da tokom godine raspisuju tender za Montenegro erlajns. Vujović je rekao da ima interesovanja, ali da još ne znaju koliko je to ozbiljno.

Tender za hotel Park

U toku je priprema tenderske dokumentacije za hotel Park u Bijeloj i Vujović očekuje da će do kraja septembra tender biti raspisan.

„Na toj lokaciji predviđena je gradnja hotela od najmanje četiri zvjezdice. Okružena je stogodišnjim stablima gdje bi se hotelski sadržaj mogao dobro uklopiti. Ostaje nam da riješimo pitanje Regionalnog centra za podvodno deminiranje i da vidimo da li će ostati na toj lokaciji i uklopiti se u plan ili će se naći drugo rješenje za taj vrlo značajan centar“, kazao je Vujović. Prema njegovim riječima za “Park” ima interesovanja.

Bonus video: