Vladi stigao račun za Pobjedu: Banke traže svojih pet miliona

Svih 197 radnika “Pobjede” zasada je nastavilo radni angažman, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program
7 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.08.2014. 06:30h

Državnom trezoru stigao je juče zahtjev za naplatu državnih garancija povučenih za odobrene kredite novinskog preduzeća “Pobjeda” u stečaju u ukupnom iznosu od pet miliona eura, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu finansija.

“Pobjeda” ima obaveze prema Erste banci i banci Sosiete ženeral u iznosu od pet miliona eura, za koje je država svojevremeno garantovala da će biti vraćene.

“Nakon pokretanja procedure, sada predstoji rok od 15 dana za pregovore o načinu izmirenja obaveze. Saglasnost na to moraće da da i vlada, a kako je vrijeme odmora, ne možemo sad precizno reći kada će i na koji način (da li u ratama) početi otplata ovih obaveza”, objasnili su nezvanično iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić donio je prije 10-ak dana odluku o pokretanju stečaja u “Pobjedi” zbog neizmirenog duga tog preduzeća Poreskoj upravi Crne Gore u iznosu od 1,15 miliona eura. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 9. septembar.

Svih 197 radnika “Pobjede” zasada je nastavilo radni angažman, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program.

Njima je obećana isplata najmanje minimalne zarade od 193 eura za period na koji budu angažovani. Gubici ovog državnog preduzeća koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika premašili su iznos od 26 miliona eura.

Bonus video: