Budva: Naplaćeno preko milion eura boravišne takse

Rukovodilac Odsjeka za privredu, Vasko Milanović kazao je da je ove godine od pojedinaca do sada naplaćeno 426 hiljada eura, a prošle godine oko 80 hiljada manje
65 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Boris Pejović
Budva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2014. 12:44h

Opština Budva do sada je naplatila oko 1,02 miliona eura po osnovu boravišne takse, pri čemu je značajno povećana naplata od pojedinaca, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu i finansije.

Rukovodilac Odsjeka za privredu, Vasko Milanović kazao je da je ove godine od pojedinaca do sada naplaćeno 426 hiljada eura, a prošle godine oko 80 hiljada manje.

„Tu je došlo do značajnog pomaka, zbog toga što se pojavilo 2,5 hiljada do sada novoregistrovanih ležajeva. Sada smo prešli broj od 24 hiljade ležajeva koji imaju odobrenje za obavljanje djelatnosti“, rekao je Milanović agenciji Mina-business.

U julu se, kako je podsjetio, pojavila takozvana „rupa“ kod preduzeća i tu je došlo do nekog zaostatka, odnosno manjka u uplati, a on se javio jer je u hotelima bilo manje gostiju.

Prema njegovim riječima, inspekcija je počela sa radom nekih 15 dana prije nego što je to bio slučaj prošle godine, što je prouzrokovalo boljom naplatom.

„Ja sam sa situacijom u ovoj godini prezadovoljan. Prošle godine smo na kraju imali oko 1,95 miliona eura naplate, a ako nastavimo ovim tempom mislim da ćemo da se izjednačimo ili primaknemo toj cifri. Ako pođemo od toga da je u pitanju 80 centi, onda možete da zamislite koliko je sve ljudi uplatilo taksu“, saopštio je Milanović.

Zakon o boravišnoj taksi, koji je na snazi, donijet je 2004. godine. Njime su regulisana pitanja naplate i raspoređivanja boravišne takse.

„Po tom Zakonu ne možemo nikoga da kaznimo. I u tome i jeste uspjeh ovoliko velike naplate, jer taj Zakon nije usklađen sa Zakonom o prekršajima i nikoga ne možemo da kaznimo ako nije platio boravišnu taksu“, objasnio je Milanović.

Boravišna taksa je prihod turističke organizacije, a prikupljena sredstva se koriste za finansiranje djelatnosti lokalnih turističkih organizacija i to 80 odsto i za finansiranje progarama Nacionalne turističke organizacije (NTO) 20 odsto.

Bonus video: