Saveljić: Crna Gora će predstaviti ljepotu i investicione mogućnosti

Idejno rješenje prezentacije Crne Gore u okviru nacionalnog paviljona, izradio je Atelje Marko Brajović iz Brazila
0 komentar(a)
Budva, Foto: Boris Pejović
Budva, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2014. 10:16h

Svjetska izložba EXPO 2015 u Milanu izuzetna je prilika da se Crna Gora predstavi kao mediteranska, izuzetno lijepa zemlja sa mnogo investicionih mogućnosti, počev od turizma do poljoprivrede i hrane kao razvojnih šansi, smatra potpredsjednik Privredne komore, Ivan Saveljić.

Svjetska izložba EXPO 2015 biće održana u Milanu od 1. maja do 31. oktobra naredne godine, a moto predstavljanja Crne Gore biće "Mala zemlja velikih mogućnosti".

Idejno rješenje prezentacije Crne Gore u okviru nacionalnog paviljona, izradio je Atelje Marko Brajović iz Brazila.

"Riječ je o sofisticiranoj viziji naše zemlje, interpretaciji crnogorske tradicije na savremen način", rekao je Saveljić za Glasnik PKCG.

On je podsjetio da će se Crna Gora treći put predstaviti na EXPO izložbi. Prvi put je to učinila u 1905. godini u Liježu, a zatim 2010. u Šangaju. Vlada je povjerila organizaciju nastupa zemlje Privrednoj komori, a 2012. godine je za Generalnog komesara za EXPO izabran Saveljić.

"EXPO je prilika da svaka zemlja pokaže najkvalitetnije što ima u okviru teme na koju se pojedina izložba organizuje. Nekad su to bila tehnološka dostignuća, kao i objekti od izuzetne važnosti, danas prepoznatljivi kao znamenitosti velikih gradova. U Parizu je to Ajfelov toranj, simbol grada koji je najprije dočekan sa zgražavanjem i ocjenom da će trajno pokvariti njegov izgled, u Briselu Atomijum, u Beču Prater", naveo je Saveljić.

Svaka zemlja, kako je dodao, želi da EXPO i prisustvo ogromnog broja posjetilaca iskoristi da bi se što kvalitetnije predstavila u određenoj oblasti, istakla osobenosti i što bolje pozicionirala.

"To će biti slučaj i u Milanu, s tim što tema 'Hraniti planetu. Energija za život', znači samo osnovu na koju se nadograđuje šira priča", kazao je Saveljić.

Na EXPO 2015 će učestvovati 140 zemalja i očekuje se posjeta 20 do 25 miliona gostiju.

"Taj broj posjetilaca, medijska pažnja koju ovaj šestomjesečni događaj privlači, paviljon u kojem ćemo imati prilike da ih upoznamo sa karakteristikama Crne Gore - sve je to izuzetna prilika da se predstavimo kao mediteranska, izuzetno lijepa zemlja koja pruža mnogo mogućnosti za investicije, počev od turizma, jedne od naših glavnih privrednih grana, do poljoprivrede i hrane kao razvojnih šansi", ocijenio je Saveljić.

Svjetska izložba je Crnoj Gori, kako je kazao, ovoga puta gotovo na kućnom pragu, za razliku od Šangaja 2010, pa je u mogućnosti da više toga pokaže, uključi dosta ljudi koji mogu da je predstave u kulturno umjetničkom pogledu, organizuje sastanke, privredne susrete, različite promocije.

"Smatram da će efekti milanskog EXPO-a biti značajniji od onog u Kini koji je, zbog udaljenosti, imao manje uticaja i odjeka na našim područjima", rekao je Saveljić.

Bonus video: