"Devin" odustao od kondo hotela u Rafailovićima

Izgradnja velikog kondo hotela sa pratećim sadržajima planirana na samoj pjeni od mora u Rafailovićima
273 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2014. 14:49h

Izgradnja velikog kondo hotela sa pratećim sadržajima na samoj pjeni od mora u Rafailovićima, od koga je opštinska kasa trebalo na ime komunalija da prihoduje čak šest i po miliona eura, odlaže se do daljeg, jer je investitor, kompanija „Devin“ odustala od dobijanja građevinske dozvole.

Ministarstvo održivog razvoja, prihvatilo je, kako se navodi na zvaničnom sajtu resornog ministarstva, zahtjev „Devina“ te obustavilo postupak izdavanja građevinske dozvole za kondo hotel u Rafailovićima. “Devin” nije naveo razlog zbog koga odustaje od ovog velikog građevinskog poduhvata, a ni u Opštini, koja već punih pola godine vodi pregovore oko naplate komunalija, kao jednog od glavnih preduslova za izdavanja građevinske dozvole, nijesu upoznati o odustajanju investitora.

Činjenica je da bi finansijska injekcija od šest miliona eura, presahlu opštinsku kasu praktično oporavila, a Budvu definitivno izvela iz dugogodišnje dužničke krize. Firma “Devin” koju je , kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata osnovala je kompanija „Flinton limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva dobila je još sredinom prošle godine od Ministarstva održivog razvoja urbanističko tehničke uslove, na osnovu Detaljnog urbanističkog plana „Bečići“, za izgradnju kondo hotela.

“Devin” je još davne 2006. na tenderu koji je raspisala Pošta Srbije za tada nevjerovatnih šest miliona eura kupila odmaralište. Za kupovinu odmarališta tada je bila oštra konkurencija, zainteresovano je bilo nekoliko crnogorskih i inostranih kompanija. Na osnovu DUP- a „Bečiči“, u bloku 14, koji obuhvata parcele u vlasništvu „Devina“, ispod jadranske magistrale ka moru, predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa, te poslovnog, kongresnog i porodičnog dijela ukupne bruto građevinske površine 30.064 kvadrata. Preporučena spratnost ovog dijela bečićke rivijere je prizemlje i tri sprata i prizemlje i osam spratova, a maksimalna preporučena spratnost kula je prizemlje plus osam etaža. U okviru osnovne namjene moguće je da budu i prateći sadržaji kao što su poslovno- trgovački i uslužni, poslovni prostori za izdavanje, poslovnice, banke, agencije, predstavništva, biroi, lokali, prodavnice mješovite i specijalizovane robe butici, saloni, servisi, kongresne sale i poslovni apartmani.

Foto: I. Čučuk

Na samo par desetina metara od parcele “Devina”, Ministarstvo je već izdalo građevinsku dozvolu za gradnju još jednog kondo hotela i to kompanijama “Nivel invest” i “Luzitanos invest”, koje su uveliko započele radove. Maksimalana spratnost ovog kondo hotela je 12 etaža.

Hotel i u zaleđu Kamenova

Kako su “Vijesti” ranije pisale, većina investitora se odlučuju za gradnju kondo hotela, uprkos velikim olakšicama po pitanju plaćanja komunalija. Imajući u vidu da se investitorima gradnjom kondo hotela pruža mogućnost da prodaju apartmane, to je i te kako unosniji posao, nego gradnja hotela. Osim dva kondo hotela u Rafailovićima, kompanije “Zetagradnja” i “Ljetopis” ugrubo su završile u centru Petrovca od 11 etaža takve objekte. Kondo hotel je predviđen i u zaleđu plaže Kamenovo.

Galerija

Bonus video: