Sindikat Crnagoraputa pisao skupštini: Štrabagu akcije bez ulaganja

Štrabag kupio 30 odsto dionica crnogorske kompanije, a ostale dobio na osnovu “ulaganja od 5,7 miliona eura”
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 19:41h

Sindikat Crnagoraputa tražio je od skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije da ispita okolnosti u vezi ispunjenja privatizacionog ugovora za tu kompaniju, ali mjesecima nema konkretnog pomaka niti se pouzdano zna kada će se ovo parlamentarno tijelo tim baviti.

Austrijski Štrabag je krajem 2006. kupio 30,92 odsto akcija Crnagoraputa od Vlade za 8,4 miliona eura, a nakon dokapitalizacija i preuzimanja početkom prošle godine dostigao je vlasništvo nad 95 odsto akcija.

Predsjednik Sindikata Crnagoraputa Miodrag Savović uputio je predsjedniku Komisije Janku Vučiniću (DF) još početkom ove godine dopis kojim je zatražio kontrolu Ugovora o kupoprodaji 30,92 odsto akcija uz dokapitalizaciju putem ispunjenja investicionog programa.

Savović je podsjetio da se Štrabag svojevremeno obavezao na realizaciju investicionog programa (Aneks 3) u vrijednosti 5,7 miliona eura i to u roku od 12 mjeseci.

„Naša sugestija je da se posebna pažnja obrati na zadnju stavku ovog programa 'asfalt - oprema u vrijednosti dva miliona eura' jer znamo da nijesu vršena ulaganja za kupovinu asfaltnih postrojenja, osim polovne asfaltne baze koja se ne može svrstati u ovu kategoriju ulaganja“, dodaje Savović.

Radnici tvrde da nije kupljena asfaltna baza od dva miliona, kako tvrdi uprava u dokumentima

Prije privatizacije Crnagoraput je upošljavao sa sezoncima oko 1.200 radnika, a danas ih ima ukupno oko 200. Kompanija je nekad imala sedam asfaltnih baza, dok je danas u funkciji samo jedna u Štitarici kod Mojkovca.

Ekipa “Vijesti” juče je obišla dvije ruinirane bivše asfaltne baze Crnagoraputa koje se nalaze iza Kombinata aluminijuma i u blizini Cijevne. Upravo tu Austrijanci su trebali da instaliraj novu modernu baza vrijednu dva miliona eura, ali se to nikad nije desilo. Nekada se tu nalazilo drobilično postrojenje državne kompanije i više pratećih magacina, koji su danas opustošeni i do zidova ogoljeni.

“Kao što vidite sve je počišćeno i sad izgleda kao oglodana kost. Upravo je takva bila i ova privatizacija”, kazao je jedan od radnika Crnagoraputa koji ih je pokazao ekipi “Vijesti”.

On se sa sjetom sjeća starih vremena, a sad zbog bojazni od novog poslodavca ne smije javno da se predstavi.

Crnagoraput nekada imao sedam asfaltnih baza, sada jednu

Sindikat Crnagoraputa i radnici traže od poslanika da ispitaju da li je Štrabag izvršio svoje investicione obaveze, te da li je za eventualno nepoštovanje imao pisane saglasnosti Savjeta za privatizaciju i Vlade.

Izvršni direktor Crnagoraputa Željko Leković juče se nije javljao na mobilni telefon dostupan “Vijestima” niti odgovarao na poruke.

“Vijesti” su sa Lekovićem željeli da razgovaraju o gorućim problemima radnika te kompanije, ali i pitanjima koja bi uskoro mogla biti predmet interesovanja poslanika u Skupštini Crne Gore.

Vučinić: Hitno razmatrati taj ugovor

Predsjedavajući skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije Janko Vučinić kazao je “Vijestima” da je kontaktirao sa Sindikatom Crnagoraputa, i obećao da će sve učiniti da ovaj privatizacioni ugovor dođe što prije pred poslanike.

„Mnogo smo ograničeni sa dostavljanjem dokumentacije i za to je potrebno dosta vremena“, kazao je Vučinić uz napomenu da su se ove godine urgentno morali baviti problemima u Metalcu i Solani.

On je naveo da tokom jednog mjeseca ne mogu imati više od jedne sjednice i da je potrebna saglasnost i ostalih članova da se o nečemu raspravlja mimo planiranog dnevnog reda.

„Što se mene tiče neće biti problema, ali se ranije dešavalo da neki predlog, mimo dnevnog reda, ne dobije podršku za razmatranje ostalih članova Komisije iz vladajuće koalicije. Crnagoraput zaslužuje da bude razmatran na našim sjednicama“, zaključio je Vučinić.

Galerija

Bonus video: