Vujanović u Kini: CRBC će "ohrabriti" EXIM banku

Vujanović očekuje što skoriji početak realizacije projekta imajući u vidu njegov ukupni značaj i vrijednost za Crnu Goru
1 komentar(a)
Filip Vujanović Kina, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović Kina, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 15.08.2014. 09:29h

Kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC), kako su saopštili njeni predstavnici, spremna je da dodatno ohrabri EXIM banku da ubrza donošenje odluke o odobrenju kredita Crnoj Gori za izgradnju autoputa Bar-Boljare.

Predstavnici CRBC-a, koji su u Nandžingu razgovarali sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, saopštili se da su procedure odobravanje kredita u završnoj fazi.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da očekuje što skoriji početak realizacije projekta imajući u vidu njegov ukupni značaj i vrijednost za Crnu Goru.

Predstavnici CRBC-a su ponovili spremnost da odmah po potpisivanju sporazuma o kreditiranju sa EXIM bankom počnu izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, konstatujući da se u okviru ove kompanije sve pripremne aktivnosti završene.

U razgovoru je učestvovao ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

Kineske kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka firme CRBC ponudile su da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura. Novac bi trebalo da bude obezbijeđen kroz kreditni aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara, a parafiran 26. februara, čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

U okviru posjete Kini Vujanović i Brajović suposjetili brodogradilište Džinling u kome se grade dva broda za Barsku plovidbu.

Menadžment brodogradilišta je upoznao je Vujanovića i Brajovića sa kapacitetima Džinlinga konstatujući da je ono najveće u kompleksu od 24 brodogradilišta na ovom prostoru.

Brodogradilište zapošljava preko 6.000 radnika i ima stalni angažman na izgradnji od 28 do 30 brodova, a primili su ponude koje obezbjeđuju uposlenost za naredne četiri godine.

Najavljeno je da će prvi brod biti predat na upotrebu Barskoj plovidbi krajem ovog mjeseca, a da će narednih dana biti obavljena njegova probna plovidba.

Ovaj brod, kao i naredni koji će biti predat na upotrebu sledećeg mjeseca, rađeni su po najvećim standardima i vrhunskog su kvaliteta.

Bonus video: