Bojović: Uzeli resurse, a osiromašili građane

Vlada nema interes da smanjuje nezaposlenost jer će time izgubiti politički uticaj, smatra Bojović
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 20:08h

Vladina politika prema sjeveru ogleda se u pljački resursa i osiromašenju građana kako bi na njih mogli lakše uticati pred izbore, kazao je poslanik Demokratskog fronta iz Pljevalja Vladislav Bojović komentarišući nacrt vladine strategije za regionalni razvoj od 2014. do 2020. godine koju je Vlada nedavno usvojila i poslala na javnu raspravu.

On je naveo da ovakvo mišljenje potvrđuje afera snimak u kojoj su državni funkcioneri i članovi DPS-a uhvaćeni kako glasače pridobijaju za socijalnu pomoć i radno mjesto.

Vlada je u izvještaju o strategiji regionalnog razvoja 2010. do 2014. priznala da je godišnje za razvojne projekte za sjeverni region trošila i preko 70 miliona eura, ali i da je nastavljen rast nezaposlenosti i da nije zaustavljeno odseljavanje.

“Vijesti” su djelove iz strategije predstavile juče.

“Evidentno je da sjever zaostaje u svim parametrima, što i Vlada priznaje u svom izvještaju. Smatram da će tako biti sve dok se ne promijeni vlast i način vršenja vlasti. Bogati resursi sjevera zaraobljeni su i preuzeti preko kriminalnih i korupcionaških poduhvata, privreda je uništena a građani osiromašili. To je učinjeno da bi se neki od njih obogatili, ali i da bi se pred izbore moglo lakše uticati na veliki broj građana koji jedva sastavljaju kraj sa krajem”, kazao je Bojović.

On smatra da ova Vlada nema interes da na sjeveru smanjuje nezaposlenost jer će time izgubiti politički uticaj i moć kako bi nastavili da vladaju i rade što i do sada.

“Novac mora jasnije da se troši uz ozbiljne studije i analize. Ne smiju više reasursi da se daje investitorima koji to nijesu i treba da im se odmah oduzmu čim počnu da neispunjavaju obaveze i prekrše zakon. Može se stvoriti ozbiljan poslovni ambijent i privući pravi investitori. Smatram da nije dovoljno strategiju zasnivati samo na malim i srednjim preduzećima, već da je potrebno obnoviti i nekoliko bivših velikih preduzeća koji mogu opstati na tržištu”, naveo je Bojović.

Novac koji Vlada ulaže u neke projekte na sjeveru, prema riječima Bojivića su samo kamuflaža za pljačku resursa.

"Ti iznosi su mnogo manjih od onih koji se uzimaju i od one imovine koja je uništena prethodnih godina. Nadam se da je to svima koji žive na sjeveru postalo valjda jasno”, naveo je Bojović.

Sve opštine na sjeveru, kako je naveo, nalaze se u istim problemima.

“Potrebno je novac skoncetrisati na velike infrastrukturne projekte koji bi omogućili razvoj ekonomije. Kada bi se izgradila kvalitetnija infrastruktura i stvorili bolji preduslovi za formiranje biznisa mnogi bi se vratili na sjever i ne bi imali ovako lošu demografsku sliku. To teško možemo ostvariti sa ljudima koji su sada na vlasti i smatram da su političke promjene uslov svih uslova za kvalitetniji život na sjeveru", kazao je Bojović.

Galerija

Bonus video: