Podaci CBCG

Iz Crne Gore se odlilo oko 53 miliona eura

Odliv po osnovu povlačenja novca nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosio je 46,9 miliona eura, a ulaganja rezidenata u inostranstvo 6,5 miliona eura
2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2014. 14:40h

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih šest mjeseci iznosio je 217,1 milion eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 53,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Ukupan odliv je, u odnosu na isti period prošle godine, porastao 19,4 odsto.

Odliv po osnovu povlačenja novca nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosio je 46,9 miliona eura, a ulaganja rezidenata u inostranstvo 6,5 miliona eura.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u prvih šest mjeseci iznosio je 163,7 miliona eura, što je 5,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Posmatrano na mjesečnom nivou, u junu je ostvaren najznačajniji rast priliva SDI od početka godine", navedeno je u novom Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 97,4 miliona eura. Od toga je u nekretnine uloženo 72,8 miliona eura, a u preduzeća 24,6 miliona eura.

U formi interkompanijskog duga ostvaren je priliv od 115,9 miliona eura, a po osnovu povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu 3,8 miliona eura.