Traže da Koha nije dio Pobjede

“Ova situacija zahtijeva intervenciju i pomoć državnih institucija, političkog faktora, a posebno Skupštine Crne Gore, koja je i osnivač nedjeljnika Koha javore"
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2014. 18:46h

Oni kojima duguje državno preduzeće Pobjeda, koje je u stečaju, prijavljivati potraživanja u roku od 30 dana.

Sastanak povjerilaca biće održan 9. septembra, a ročište za ispitivanje dugovanja 24. septembra u Privrednom sudu.

Uvođenjem stečaja automatski padaju na naplatu državne garancije za kredite gubitaškog preduzeća, koje je dijelila Vlada. Tako će građani platiti još pet miliona eura kredita Pobjede.

Glavni i odgovorni urednik nedjeljnika Koha javore na albanskom jeziku Ali Salaj ocijenio je da taj list ne bi trebalo da bude obuhvaćen stečajnim postupkom u Pobjedi, koja ga izdaje niti u njenom mogućem procesu privatizacije. On je kazao da bi medije manjina trebalo da sačuvaju i podrže relevantne državne institucije „zbog njihove misije u multietničkom društvu, ali i zbog činjenice da ovi mediji ne mogu biti profitabilni“.

“Ova situacija zahtijeva intervenciju i pomoć državnih institucija, političkog faktora, a posebno Skupštine Crne Gore, koja je i osnivač nedjeljnika Koha javore, ocijenio je Salaj.

Koha javore je prvi put izašao u februaru 2002.

On je pozvao poslanike „da autoritetom doprinesu da jedini list na albanskom jeziku u Crnoj Gori opstane na medijskoj sceni, pri čemu je potrebno osigurati srazmjerni dio finansijskih sredstava od Skupštine, Vlade ili Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava“.

Poreska uprava je 23. jula tražila stečaj zbog duga od 1,15 miliona, većim dijelom za doprinose zaposlenima. Račun Pobjede je u blokadi, a dugoročne i kratkoročne obaveze iznose preko 10 miliona.

Stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković je najavio da prvi mjesec neće nikog od 197 radnika poslati na Biro rada, a nakon toga će zadržati koliko je dovoljno za proizvodnju. List će imati manje stranica.

Iz sindikata su tražili otpremnine od 1.900 do 15.000 eura. Stečajni sudija je Blažo Jovanić.

Bonus video: