MA više duguje nego što vrijedi, stara uprava prikazivala višestruko manji minus

Sredinom prošle godine, kada je nakon 19 godina smijenjen sa pozicije predsjednika kompanije, Đurišić je tvrdio da ona duguje oko 20 miliona
43 komentar(a)
Zoran Đurišić, Andrija Lompar, Foto: Luka Zeković
Zoran Đurišić, Andrija Lompar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.08.2014. 06:12h

Nacionalna aviokompanija Montenegro erlajns (MA) prošlu godinu završila je sa ukupnim minusom od 41,8 miliona eura. Ako se tome dodaju dugoročne obaveze - krediti za kupovinu aviona i drugo, ovo akcionarsko društvo ima dug od preko 68 miliona eura.

To je pokazao izvještaj revizorske kuće MV Konsalt d.o.o, čime se ispostavilo da je minus višestruko veći nego što je prikazivala prethodna uprava, predvođena Zoranom Đurišićem.

Sredinom prošle godine, kada je nakon 19 godina smijenjen sa pozicije predsjednika kompanije, Đurišić je tvrdio da ona duguje oko 20 miliona, da bi nova uprava, na čelu sa Daliborkom Pejović, izašla sa podatkom da je taj dug makar tri puta veći.

U izvještaju piše da MA duguje više nego što vrijedi i da mu praktično nema spasa bez pomoći Vlade.

“Društvo ima veći iznos gubitka nego što je kapital... Iz redovnih sredstava aktive ne može izmiriti gubitak, kao ni prispjele obaveze... Sposobnost društva da nastavi sa poslovanjem prije svega zavisi od mogućnosti restrukturiranja njegovih obaveza i uspostavljanja zadovojavajućeg stepena likvidnosti... Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja su ograničeene i gotovo u cjelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova restrukturiranja”, piše u izvještaju revizora.

Apostrofirano je da od 2008. nije rađena procjena vrijednosti imovine MA. Da je prethodnih godina prikazivan manji minus od stvarnog evidentirano je na način što su u tabelama, gdje se poslovanje u prošloj godini poredi sa pretprošlom, stavke iz pretprošle, koje se odnose na rashode, značajno uvećane.

Posebna stavka odnosi se na zemljište na aerodromu u Podgorici kojim raspolaže ova kompanija. U prethodnim izvještajima to zemljište je evidentirano kao vlasništvo kompanije. U posljednjem piše da zemljište na kojem je podignut hangar “nema regulisan status vlasništva društva, niti korišćenja”. To zemljište, prema informaciji “Vijesti”, je u vlasništvu Ministarstva odbrane.

Đurišić nije htio da komentariše izvještaj revizora. Nije se javljao na pozive, niti odgovarao na SMS.

Umjetnička djela nestala

U izvještaju piše da “društvo nije bio dosljedno u obračunu amortizacije na sredstvima”. “Naime, amortizacija nije obračunavana po istim stopama za sredstva u istim grupama. Takođe, rezidualna vrijednost za pojedina sredstva postoji dok za određena sredstva u okviru iste grupe ne postoji, a obračun amortizacije je izvršen i na sredstvima koja se ne amortizuju – umjetnička djela”, piše u izvještaju.

Prema informaciji "Vijesti” iz MA, umjetničkih djela nema u kompaniji, ne zna se koja su i ko im je autor, a ona se pominju u popisu imovine za izvještaj za 2012. godinu. Njih nema ni u izvještaju za prošlu godin

Bonus video: