U septembru o prodaji Instituta "Simo Milošević"

Preostalo da se usaglase arhitektonska rješenja, definišu prioriteti za investicije i usklade sa planskom dokumentacijom
221 pregleda 2 komentar(a)
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut "Dr Simo Milošević" Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.08.2014. 19:29h

Pregovori sa američko- engleskim konzorcijumom koji je zainteresovan za privatizaciju Instituta Simo Milošević počeće u prvoj sedmici septembra, a u posao će se najvjerovatnije uključiti i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao partner, kazao je “Vijestima” predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

Američko-engleski konzorcijum International Wellness Limited Group ponudio je 10,025 miliona eura za kupovinu 56,5 odsto akcija Instituta u Igalu. Cijena je za 25.000 eura veća od minimalne koja je zahtijevana tenderom.

Konzorcijum za medicinsku opremu Instituta nudi deset miliona u roku od osam godina, što je duplo više od traženog minimalnog ulaganja. Uslov je i da u rekonstrukciju i adaptaciju objekata investiraju minimum 20 miliona, a oni su ponudili 222 miliona investicija u razvoj postojećih kapaciteta i izgradnju novih sadržaja. Konzorcijum čine američki IMG, Internacionalna Grupa (IG), Brown Rudnick, Sterling Campbell, International Hospitals Group, Replus, kao i KCrn Capital Limited. Ponuda je otvorena početkom maja.

Snažne preporuke, i političke i svih struktura, da se radi o konzorcijumu koji ima autoritet i podršku za ovako značajan posao

“U kontaktu smo sa po nuđačem koji je u međuvremenu angažovao advokatsku kancelariju i rade na saradnji sa EBRD. Određene pripreme sa arhitektama vezano za idejna rješanja investicije su već u razradi. Naznačili smo koja su za nas ključna pitanja, kako bismo bili operativni i racionalni u pregovorima”, rekao je Vujović. Prema njegovim riječima, za Tendersku komisiju je vrlo važno, da osim stavki iz ponude koje su im prihvatljive, definišu prioritete za investicije.

Vujović smatra da prve investicije treba da budu u vilu Galeb čiji nivo treba podići sa dvije na pet zvjezdica i u drugu fazu na nivo do četiri zvjezdice sa ulaganjem od najmanje 10 miliona eura u medicinsku opremu. To bi značilo dodatnu dopunu usluge koju Institut pruža.

“Aktuelna je i prva faza, ali i gradnja novih sadržaja. Najavili smo potrebu da se njihove ideje moraju usaglasiti sa planskom dokumentacijom i studijama lokacije i da vidimo šta se sve može graditi. Planirane su velike investicije, preko 200 miliona eura i nijesam siguran da sve to može da se uklopi u plansku dokumentaciju tako da to moramo da raščistimo”, objasnio je Vujović.

On tvrdi da su za sada optimisti jer imaju “snažne preporuke, i političke i svih struktura da se radi o konzorcijumu koji ima autoritet i podršku za ovako značajan posao”. Vujović očekuje da će pregovori, ali i radovi, početi najdalje do kraja godine.

Ponuda konzorcijuma je jedina pristigla na četvrti tender za privatizaciju Instituta. Osim finansijskih uslova, tenderom je zahtijevano da ponuđač pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije, a može da ima hotel ili hotelski kompleks kapaciteta ne manje od 200 soba, kategorizacije pet međunarodnih zvjezdica koji ima zdravstvene, wellness, spa & relax sadržaje.

Neće biti smanjenja broja radnika

Prema podacima iz tenderske dokumentacije Institut zapošljava 848 osoba, ali Vujović ne očekuje da će biti problema, odnosno većih otpuštanja.

“Prema onome što su predstavnici konzorcijuma najavili u vrijeme investicija svi kapaciteti neće raditi i neće biti potrebe za istim brojem radnika ali kako se poslovi budu završavali iz faze u fazu vjerovatno će biti i promjene strukture, ali generalno trebalo bi da se broj zaposlenih povećava jer će Institut imati nove sadrža je”, kazao je Vujović

Biće i dio za građane Crne Gore

Vujović je kazao da je pitanje prve faze Instituta za crnogorsku stranu u pregovorima interesantno zato što imaju namjeru da definišu dio kapaciteta koji će biti prilagođen potrebama građana, odnosno Fondu zdravstva.

“Sada godišnje imamo oko 3.800 građana koje Fond upućuje na rehabilitaciju u Institut. Vjerujem da će Fond i u budućnosti participirati u t roškovima pacijanata koji budu tamo upućeni, ali vjerujem i da će pacijenti morati da učestvuju u troškovima liječenja”, najavio je Vujović.

Jedan od zahtjeva tokom pregovora sa budućim investitorom biće i izgradnja kapaciteta za liječenje i rehabilitaciju koji su po standardu i cijeni prihvatljivi za građane Crne Gore.

Bonus video: