Privredna komora dobila Rusku nagradu: "Podsticaj za povezivanje ekononomija"

Rusku nagradu je primila potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović
2 komentar(a)
PKCG, ruska nagrada, Foto: Privredna komora Crne Gore
PKCG, ruska nagrada, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 11.08.2014. 11:04h

Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) sinoć je na svečanosti u hotelu Splendid dodijeljena Ruska nagrada, kojom se odaje priznanje doprinosu te institucije u snaženju ekonomskih veza sa Ruskom Federacijom.

Rusku nagradu je primila potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović, koja je kazala da Privredna komora njeguje višedecenijske veze sa komorama Ruske Federacije i Moskve, što je doprinijelo kvalitetu podrške članicama i ruskim kompanijama kada je riječ u pružanju adekvatnih poslovnih informacija i međusobnom povezivanju.

Filipović je, kako je saopšteno iz PKCG, istakla saradnju u oblasti spoljnotrgovinske arbitraže, naglašavajući dugu tradiciju koju Komora Ruske Federacije baštini u ovoj oblasti i čija su iskustva dragocjena.

Ona je ukazala i na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji imaju dvije države, a koji Crnoj Gori otvara velike mogućnosti, koje bi, prema njenim riječima, mogle biti značajno više korišćene.

Filipović smatra veoma važnim činjenice da su proizvodi Plantaža pronašli pravo mjesto u ponudi tako velikog tržišta kao što je rusko, kao i da je crnogorska turistička ponuda veoma cijenjena i visoko rangirana kod turističkih poslenika Rusije, kao i turista iz ove zemlje

Rusku nagradu je ustanovila prije četiri godine fondacija Ruski mir, uz podršku ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Rusije, i predstavlja jednu je od najprestižnijih međunarodnih nagrada na Balkanu.

"Ova nagradaće biće podsticaj u osmišljavanju i realizaciji daljih aktivnosti Privredne komore Crne Gore usmjerenih na povezivanje ekonomija dvije zemlje", rekla je Filipović.

Pored Pivredne komore, Rusku nagradu za ovu godinu dobili su direkor Osnovne škole „Pavle Rovinski«, Marijana Papić, društveni aktivista i biznismen u Crnoj Gori i Rusiji, Dušan Radović, suvlasnik kompanije Montenegro stars, Žarko Radulović, predsjednik Društva rusko-crnogorskog prijateljstva, Jurij Bičkov, zatim Kiril Borodin Stanislavović iz Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, Arhimandrit Hrizostom iz manastira Reževići i direktor podgoričke Gimnazije Radiša Šćekić.

Rusku nagradu je ustanovila prije četiri godine fondacija Ruski mir, uz podršku ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Rusije, i predstavlja jednu je od najprestižnijih međunarodnih nagrada na Balkanu.

Ovom nagradom se odaje priznanje dostignućima poznatih stvaralaca u oblasti umjetnosti, kulture, religije i biznisa koji podržavaju prijateljstvo i saradnju dva velika naroda – ruskog i crnogorskog.

Ovogodišnja ceremonija bila je posvećena istorijskim vezama dinastija Petrović i Romanov. Tim povodom ceremoniji je prisustvovao princ Nikola Petrović Njegoš.

Bonus video: