Bivši rukovodioci: Otišli u penziju, pa se vratili u KAP

„Vlada je u cilju razbijanja KAP-a prošle godine poslala u penziju (više od 400 radnika) sa mjesečnim primanjima koja su mnogo manja u odnosu na naše prethodnike“
85 pregleda 4 komentar(a)
KAP, Foto: Vesko Belojević
KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.08.2014. 06:42h

U Kombinatu aluminijuma u stečaju na nekoliko rukovodećih mjesta vraćeno je više bivših funkcionera koji su još prošle godine pod povoljnim uslovima otišli u prijevremenu penziju. To se nastavilo i nakon što je upravljanje kompanijom preuzeo nikšićki Uniprom.

Neposredno nakon penzionisanja vraćen je u organizacionu cjelinu Održavanje Vladan Čobeljić, muž direktorice pravnog sektora Borjanke Čobeljić. Isto se desilo sa Duškom Banjevićem, bivšim i sadašnjim direktorom Transporta, koji je nedavno poslije otkaza drugi put za godinu vraćen na istu funkciju. Poslije otkaza vraćen je i njegov pašenog Ranko Vukoslavčević. Banjević je rođeni brat Mihaila Banjevića, dugogodišnjeg generalnog direktora KAP-a do privatizavije krajem 2005. godine.

Miroslav Lukovac, poslije penzionisanja prošle godine vraćen je u cjelinu Održavanje. Iste se desilo i sa bivšim upravnikom Anoda Mirkom Mugošom i Draganom Markovićem, koji su poslije penzionisanja, danas dežurni inžinjeri u KAP-u.

Nekad glavni rukovodilac u organizacionoj cjelini Zelenilo pa penzioner Vučko Sošić, dobio je novi radni angažman u dijelu bivše Prerade koju je preuzeo ukrajinski investitor Roman Denković sa svojom firmom Politropus Alternativa. Krajem septembra takođe penzionisani inžinjer Jovan Šišević ponovo je vraćen i radno angažovan u KAP-u.

Privilegovanih nema samo u proizvodnom dijelu KAP-a već i u administraciji. Tako je poslije penzionisanja vraćen u obračunsku službu Bane Kovačević, administrativni radnik Miloš Rajković, kao i Miko Gačević, bivši ekonomista iz Sindikata koji je nakon otkaza vraćen na posao.

Među privilegovanima su Milenka Bulatović, bivša upravnica jedne cjeline, Esmina Turosković, šefica komercijale koja je nakon penzionisanja odmah vraćena na posao, kao i Momira Radević, direktorica finansijskog sektora.

Do prošle godine radnik i sindikalista u KAP-u Radovan Tošković sumnja da angažovanjem privilegovanih penzionera uprava pravi uštede u plaćanju poreza i doprinosa, ali i “čini” rodbinske i partijske usluge.

„KAP je i dalje partijska firma DPS-a i samo se fingiraju razni privatnici i stečaj jer su u stvari i dalje isti kreatori sudbine kompanije. Oni vode KAP u totalni sunovrat i ambis sa željom da prikriju višegodišnje malverzacije na štetu građana i Crne Gore. Ta družina koja je i dalje na vlasti nema hrabrosti da objavi stvarne gubitke KAP-a da ne bi sebe otkrili u raznim pljačkama“, smatra Tošković.

On je kazao da je nečuveno da se KAP danas prepušta biznismenima „bez pare i dinara“.

„Vlada je u cilju razbijanja KAP-a prošle godine poslala u penziju (više od 400 radnika) sa mjesečnim primanjima koja su mnogo manja u odnosu na naše prethodnike“, dodao je Tošković.

Veći dio ove grupe penzionera uzalud je pored više javnih protesta tražio isplatu otpremnina i novca iz stambenog fonda, ali nijesu uspjeli da se za to izbore. Dio njihovih kolega je uspio da se vrati u KAP i prima naknadu pored penzije.

Bez komentara iz menadžmenta

Komentar o sve češćem vraćanju penzionisanih rukovodilaca na radna mjesta u Kombinatu aluminijuma, mogućem nepotizmu i privilegovanima nijesmo mogli dobiti od glavnog rukovodioca Nebojše Dožića koji nas je uputio na stečajnu upravu.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić bio je prethodnih dana prezauzet da odgovara na pitanja u vezi sa ovim optužbama iako je sa njima bio upoznat preko svog glavnog pomoćnika.

Nastavljena agonija za 6 prekobrojnih

Povratak na posao prijevremenih penzionera u Kombinat aluminijuma ovih dana prati agonija šest prekobrojnih radnika: Esada Čekića, Katarine Boričić, Dušana Laketića, Veselina Bubanje, Milenka Vuletića i Jugoslava Maškovića koji su ostali bez posla, penzije i tražene otpremnine.

Izuzev Maškovića pet navedenih prekobrojnih bivših radnika tokom protekle godine primali su minimalnu mjesečnu zaradu od svega 193 eura. Poređenja radi pet njihovih minimalnih primanja odgovarali su iznosu samo jedne mjesečne zarade bolje plaćenog privilegovanog penzionera koji je vraćen u KAP.

Bonus video: