Vidaković: Ivanoviću, zašto kriješ ko bi da uzme arapski kredit od 5o miliona

"Čudi nas i kako tako ozbiljan Fond dozvoljava ovako neozbiljno ponašanje našeg ministra", istakao je Vidaković
153 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2014. 19:40h

Crnogorski poljoprivrednici definitivno ne znaju po kojim kriterijumima i na koji način je ministar poljoprivrede Petar Ivanović Fondu za razvoj Abu Dabija upućivao predloge projekata za kreditiranje jer do sada javno nijesu objavljene propozicije, izjavio je potpredsjenik Unije poslodavaca Željko Vidaković.

On je rekao da se podaci o 50 miliona dolara, koliko je navodno Fond spreman kroz kredite da uloži u domaću poljoprivredu, mogli čuti jedino od Ivanovića na konferencijama za novinare.

Ministar je kazao da je proces konkurisanja transparentan, te da još nije izvjesno da će neki projekat biti podržan jer se predlozi razmatraju.

Vidaković je rekao da 10 mjeseci bezuspješno pokušavaju da dođu do propozicija i da je najnovije što su čuli od ministra da su mogli da se jave veliki proizvođači i kompanije, ali da nije precizirao ni to šta znači.

"Po kojim kriterijumima veliki, da li je to broj zaposlenih, godišnji obrt, da li je veliki onaj koji traži milion ili pet? Zašto nijesu ti kriterijumi objavljeni na sajtu Ministarstva, zašto ne kaže ko je konkurisao i kako su ljudi došli do tih uslova? Na koji su način pripremili projektnu dokumentaciju, ko im je to pisao", pitao je Vidaković.

Ministar Ivanović (foto: Savo Prelević)

Nejasno mu je da li Vlada garantuje Fondu za povraćaj novca ili je to komercijalni anražman i da li će u to biti uključene institucije poput IRF-a, te ko će preuzeti garancije za hipoteku.

"Čudi nas i kako tako ozbiljan Fond dozvoljava ovako neozbiljno ponašanje našeg ministra", istakao je Vidaković.

Plantaže konkurisale za hladnjaču za breskve i grožđe

Za sada je izvjesno da su Plantaže konkurisale za kredit jer je predsednik njihovog Odbora direktora Veselin Vukotić saopštio da je 99 odsto izvjesno da će dobiti kredit iz Fonda. Plantaže su predložile nabavku hladnjače, koju bi koristile za skladištenje breskvi i grožđa, a i iznajmljivali.

Kredit bi bio između 1,5 i dva miliona eura. Pominju se i Vektra Jakić i dvije mesne industrije.

"Kako je moguće da ministar, kao neko ko treba da vodi računa o razvoju ukupne poljoprivrede i svim poljoprivrednicima, očito, isključivo po ličnom nahođenju, dijeli informacije o proceduri za "povlačenje" kreditnih aranžmana od čak 50 miliona, što je oko četiri do pet crnogorskih agrobudžeta", pita Vidaković.

Galerija

Bonus video: