Pobjeda u ciframa od 2003. do 2014: Majstori za stečajeve

Na kraju prošle godine gubitak je narastao na 26 miliona, a kratkoročne i dugoročne obaveze su iznosile 10,2 miliona
5 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Pobjeda, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.08.2014. 15:28h

Uprave državne novinsko- izdavačke kompanije Pobjede uspjele su u posljednjih 10 godina da od ovog preduzeća naprave jednog od najvećih gubitnika u crnogorskoj ekonomiji i pored izdašne direktne i indirektne pomoći iz budžeta.

Dominantno kadar vladajućeg DPS-a Mila Đukanovića, koji je Pobjedu nazvao brendom sa perspektivom, i njima bliski upravljali su preduzećem i doveli ga do stečaja, koji će biti uveden do ponedjeljka.

Još jedno uništeno preduzeće nakon 70 godina postojanja, uprkos naklonjenosti vlasti, nakon KAP-a, Rudnika boksita i ostalih firmi koje su ranije bankrotirale.

Prema finansijskim izvještajima na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti Pobjeda je 2003. godine, za koju se odnosi prvi objavljeni izvještaj o poslovanju, imala akumulirani gubitak od "svega" 957.000 eura i kratkoročne i dugoročne obaveze od 1,4 miliona.

Na kraju prošle godine gubitak je narastao na 26 miliona, a kratkoročne i dugoročne obaveze su iznosile 10,2 miliona.

Sve ovo dovelo je do toga da na kraju prošle godine imovina kompanije bude negativna i da vrijedi minus 7,8 miliona eura.

U ovom periodu, prema objavljenim izvještajima (za 2008. ne postoji izvještaj revizora), Vlada je novcem građana pomogla Pobjedu sa najmanje 6,8 miliona oslobađajući je poreza i doprinosa i plaćajući garancije za njene kredite.

Vlada će nakon uvođenja stečaja preuzeti da građani vraćaju još pet miliona kredita za koje je bila žirant proteklih godina.

Država je početkom prošle godine preuzela zgradu Pobjede procjenjući je na 4,8 miliona za dug od 2,8 miliona. Razliku od tada odbijala je od duga za poreze i doprinose te dio otpremnina.

Zgrada i zemljište biće prodati za gradnju višespratni - ce. Na primjer, te 2003. Pobjeda je imala 437 radnika, prihode od prodaje lista od 1,6 miliona, ostale prihode od još dva miliona i poslovni gubitak od 950.000.

Prošle godine Pobjeda je imala 195 radnika, prihode od prodaje novine (i pored rasta cijena) od 665 hiljada i ostale prihode od 1,8 miliona, a gubitak od 2,3 miliona.

Prema dostupnim izvještajima, prva direktna pomoć države iz budžeta stigla je 2005. kada je Vlada preuzela 2,2 miliona eura duga za poreze i doprinose.

U knjigama je ova pomoć zavedena kao vanredni prihod pa je poslovnu gubitak sa tri miliona smanjen na 980 hiljada. Naredne godine država je preuzela još 260.000 eura duga za doprinose za zdravstveno osiguranje, a 2007. dug od 1,9 miliona Vlada je pretvorila u svoje dodatne akcije u kompaniji.

Da su te akcije bile bezvrijedne pokazuje izvještaj i upozorenje revizora od naredne godine da je akumulirani dug dostigao 11,6 miliona, a da imovina vrijedi 10,9 miliona, što znači da je ukupna vrijednost kompanije bila negativna.

I pored toga, Vlada je 2010. u akcije pretvorila novi dug Pobjede od 1,5 miliona, a 2011. je novcem građana vratila njen kredit od 994.000, za koji je bila žirant.

Iz državne kase još 5 miliona za kredite, a i isplata otpremnina

Vlada je godinama više puta p o ku šavala da proda Pobjedu, u kojoj je nezakonito vlasnik devet godina, ali zbog velikih dugova kupaca nije bilo. Nakon uvođenja stečaja stečajna uprava može tražiti partnera koji bi upravljao kompanijom ili da proglasi bankrot i proda njenu imovinu.

Dok je poslužila pomagali iz budžeta: Đukanović

Već se spekuliše o proglašenju bankrota. Kao mogući partner ili kupac pominje se firma grčkog biznismena Petrosa Statisa "Medianea", koja je izdavač "Dnevnih novina".

S obzirom da će, prema najavama, Vlada iz državnog budžeta dati otpremnine prekobrojnima, novi vlasnik bi broj zaposlenih mogao smanjiti za pola sa 197, i prema nezvaničnim najavama, uz dodatne racionalizacije gubitak iz poslovanja svesti na nulu.

Predstavnici zaposlenih su t ra žili otpremnine od 1.900 do 15 hiljada eura. Osim otpremnina, iz budže ta će biti plaćeno i još pet miliona eura kredita Pobjede sa državnim garancijama.

Bonus video: