Budva čeka da Statis završi sa državom

Prekinut je postupak izdavanja saglasnosti za “Kraljičinu plažu”
293 pregleda 4 komentar(a)
maketa, Miločerski park, Foto: Vuk Lajović
maketa, Miločerski park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.09.2018. 17:50h

Glavni gradski arhitekta Opštine Budva Ana Samardžić prekinula je postupak davanja saglasnosti na idejno rješenje za izgradnju hotelskog kompleksa “Kraljičina plaža” sa apartmanima za tržište u Miločerskom parku.

Samardžić je odluku obrazložila time jer postupak izdavanja građevinske dozvole pred Ministarstvom održivog razvoja i turizma (MORT) nije okončan, iako su Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer“ i kompanija “Adraitic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa odustali od procedure.

“Prekida se postupak pokrenut po zahtjevu HTP ‘Miločer’ i ‘Adriatic properties’ za davanje saglasnosti na idejno rješenje do pravosnažnog okončanja postupka pred MORT-om“, piše u rješenju u koje su “Vijesti“ imale uvid.

S obzirom na to da je Opština Budva stranke u postupku za izdavanje građevinske dozvole i da je jasno stavila do znanja da neće dozvoliti gradnju stanova za tržište i betoniranje Miločerskog parka, već samo rekonstrukciju u postojećim gabaritima, Statisova kompanija iskoristila je donošenja novog zakona i odustala od traženja građevinske dozvole i predala zahtjev po novim propisima kako bi dobila zeleno svjetlo za gradnju.

MORT je zahtjev za saglasnost na idejni projekat proslijedilo budvanskom glavnom arhitekti.

“Proučavnjem spisa predmeta konstatovano je da u zaključku o obustavljanju postupka MORT-a, ne postoji klauzula pravosnažnosti, ne može se tretirati taj upravni postupak kao pravosnažno okončan“, navodi u obrazloženju odluke Samardžićeva.

Ona je podsjetila da je rješenjem MORT-a iz avgusta prošle godine Opština Budva dobila svojstvo zainteresovanog lica u postupku izdavanja građevinske dozvole.

Urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje je usvojila Vlada, na lokalciji starog hotela “Kraljičina plaža” može da se gradi novi hotel, maskimalne bruto-građevinske površine od 22.058 kvadrata i visine do 22 metra. Hotel bi imao 60 soba, a na parceli pored predviđena je i gradnja depadansa sa 66 apartmana za tržište.

Odlukom Skupštine Crne Gore, ”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”. Statis je zakupio “Sveti Stefan”„ “Vilu Miločer” i “Kraljičinu plažu“ na 42 godine, a zemljište gdje se planira gradnja apartmanina na 90. V.L.

Bonus video: