Plantaže: Sankcije Rusije zasad ne obuhvataju vinske proizvode

U posljednje tri godine na tržište Ruske Federacije, kako navode, izvezeno je robe u vrijednosti od 10 miliona eura
68 pregleda 9 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2014. 13:01h

Sankcije Ruske Federacije u ovom trenutku ne obuhvataju vinske proizvode, niti postoje naznake da bi one mogle da budu naknadno uvedene, kazali su iz kompanije Plantaže 13. jul.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao jerpije dva dana dekret kojim se zabranjuje ili ograničava uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankciji Rusiji.

Ruska Državna veterinarska služba zabraniće uvoz svih poljoprivrednih proizvoda iz Sjedinjenih Država i svo voće i povrće iz Evropske unije.

Crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović, juče je kazao da je "za Crnu Goru, kada je sektor poljoprivrde u pitanju, bitno da se sankcije Rusije ne odnose na uvoz vina, pršute i mesnih prerađevina jer su to proizvodi koje najviše izvozimo u tu zemlju".

"Ruska Federacija je drugo izvozno tržište po značaju, obimu i vrijednosnim pokazateljima, odmah poslije tržišta Srbije. A po svom potencijalu, mogućnostima poboljšanja cjenovne strukture naših proizvoda, te strateškim širenjem prodaje po regionima federacije, uz realnu mogućnost prodaje stonog grožđa, breskve i nektarine, dakle prozvoda sezonskog karaktera, perspektivno možda i naše najznačajnije tržište", kazali su danas iz Plantaža.

U posljednje tri godine na tržište Ruske Federacije, kako navode, izvezeno je robe u vrijednosti od 10 miliona eura, u 2013. godini 3,2 miliona eura, a plan za 2014. godinu iznosi 4 miliona eura, od čega je za prvih sedam mjeseci tekuće godine realizovano 1,6 miliona eura.

Bonus video: