Tačka na još jedan štetan ugovor: Realnost pretiče tužilaštvo

"Ugovor nije raskinut jer je loš, već zbog toga što se nijesu dogovorili", kazao je Milovac
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2014. 18:25h

Iako je ugovor o zajedničkom ulaganju na lokaciji Galije, pored Svetog Stefana, nedavno raskinut, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) mora do kraja da istraži taj ugovor, rekao je je direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

Sporni ugovor su potpisali preduzeće “Budva holding” i of šor kompanija “DC Invest Limited” iz Džerzija SAD.

Odluku o raskidu ugovora donio je Upravni odbor “Budva holdinga”, a nju bi već u ponedjeljak trebalo da verifikuje Skupština opštine Budva.

„DC Invest Limited“ odlučio je da ne želi da ulaže u Galiju, ako se uzmu u obzir podaci iz ugovora koji pokazuju da se Opština Budva obavezala da preko kompanije „Budva Holding“ uloži 67.000 kvadrata zemljišta vrijednog preko 8,8 miliona eura.

Kuvajćani su zajedničkom preduzeću „DC Invest“, registrovanom u Podgorici, odobrili zajam od 6,5 miliona eura. Od tog novca je do sada kupljena samo jedna parcela od 4.160 kvadrata. Nije poznato koliko je ta parcela plaćena.

Sa potpisivanja ugovora

Milovac smatra da je raskidanjem ugovora konačno stavljena tačka na posao koji bi, da je bio realizovan u skladu sa onim što je pisalo u dokumentu, donio višestruku štetu po budžet Opštine Budva i javni interes.

“Iako je MANS još prije tri godine podnio krivičnu prijavu protiv Lazara Rađenovića zbog zaključivanja ovog ugovora, tužilaštvo je još jednom dozvolilo da ga realnost pretekne i da ugovor bude raskinut, ne zato što je štetan i plod moguće korupcije, već zato što se ugovorene strane nisu mogle dogovoriti, svjetske krize, promjene investicionog plana Arapa ili nečega trećeg”, zaključio je Milovac.

Prema podacima MANS-a, “Budva Holding“ je u junu 2009. godine, nakon sprovednog javnog tendera, sa of šor kompanijom „DC Invest Limited“ potpisala Ugovor o zajedničkom ulaganju Galije.

Ugovor, koji su potpisali Lazar Rađenović i Ahmed Salam, predviđa osnivanje takozvanog projektnog društva koje će upravljati projektom. Tako je na osnovu ovog ugovora, tri mjeseca kasnije, donijet Statut d.o.o „DC Invest“ sa sjedištem u Podgorici.

U Statutu novoformirane kompanije se, između ostalog, navodi da je podgorički „DC Invest“ registrovan za razvoj projekata o nekretninama. U dijelu koji opisuje iznos osnivačkog kapitala se navodi da su oba partnera uplatila novčani kapital u iznosu od 1 euro, dok se kao nenovčani udio kapitala navode nepokretnosti kojima raspolaže „Budva Holding“, odnosno Opština Budva.

Tako se u tom preduzeću našlo nekoliko opštinskih parcela od preko 67.000 kvadrata u naselju Sveti Stefan, vrijednosti preko 8,8 miliona eura.

Ugovorom je bilo predviđeno da strateški partner sa of šor destinacije ne uloži svoj novac, nego da zajedničkom preduzeću da zajam od 6.5 miliona eura koji će se koristiti za kupovinu jedne parcele od 4.160 kvadrata, kao i finansiranje budućeg projekta.

Milovac kaže da je korupcija u sektoru prostornog planiranja u Budvi preraslau sistemski problem.

“Tim problemom se tužilaštvo bavi površno, sporadično i djelimično procesuirajući tek 'vrh ledenog brijega'", kazao je Milovac.

Ugovor mora da se istraži

Milovac, smatra, bez obzira na to što je stvarni povod raskida ugovora sa stranim investitorom, tužilaštvo mora da nastavi da istražuje taj slučaj.

“Za ime Lazara Rađenovića i njegovih političkih pajtaša u opštini Budva, vezuju se mnoge afere, pa je malo prostora za sumnju da je i ovaj posao bio upriličen u sličnom maniru”, kazao je Milovac.

Galerija

Bonus video: