Očekuju skoro zaključivanje ugovora sa Exim bankom

Poseban akcenat u razgovoru stavljen na aktuelne pregovore crnogorske vlade sa kineskom Exim bankom o kreditnom aranžmanu za finansiranje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljari
61 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Cui Zhivei, Foto: Gov.me
Radoje Žugić, Cui Zhivei, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.08.2014. 17:49h

Vlada Crne Gore i Exim banka trebalo bi ubrzo da stvore uslove za zaključenje ugovora o kreditnom aranžmanu za finansiranje dionice autoputa Bar – Boljari, ocijenjeno je u razgovoru ministra finansija Radoja Žugića i kineskog ambasadora Cui Zhiveia.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Žugić i Zhivei su razmatrali mogućnosti za dalje učvršćivanje odnosa i intenziviranje ekonomske saradnje između Kine i Crne Gore.

„Istaknuto je da u oblasti izgradnje infrastrukture i ima najviše prostora za saradnju, usmjerenu na realizaciju projekata koji će doprinijeti ekonomsko-socijalnom razvoju Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

U tom pravcu je, kako se navodi, poseban akcenat u razgovoru stavljen na aktuelne pregovore crnogorske vlade sa kineskom Exim bankom o kreditnom aranžmanu za finansiranje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljari.

„Imajući u vidu činjenicu da evaluacija kreditne aplikacije ide u pozitivnom smjeru, sagovornici su izrazili optimističan stav da će se vrlo brzo stvoriti uslovi za zaključenje ugovora o finansiranju ovog projekta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Zhivei je izrazio spremnost da da svoj doprinos kako bi se što skorije stvorile pretpostavke za početak realizacije tog značajnog infrastrukturnog projekta.

Sagovornici su se saglasili u ocijeni da, osim u oblasti infrastrukture, postoji ogroman potencijal za dalje snaženje ekonomske saradnje Crne Gore i Kine.

Kako s naveli iz Ministarstva, Zhivei je upoznao Žugića da se određeni broj kineskih kompanija interesuje za investiranje u oblasti energetike i prehrambene industrije.

„Takođe je bilo riječi o potrebi bolje iskorišćenosti potencijala za saradnju u oblasti turizma i ideji uvođenja čarter letova iz Kine za Crnu Goru za visokoplatežne goste“, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je, kako se navodi, bio prilika i da sagovornici razgovaraju o pripremi predstojeće posjete Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Kini.

Bonus video: