Šansa za hotel "As" iznenadila poslanike i turističke radnike

“Daj bože da ga otvore do decembra 2015. godine, ja im želim sve najbolje, ali meni niko nije ništa tolerisao”
3 komentar(a)
Petar Ivanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petar Ivanović, Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2014. 17:14h

Da je gotovo prije pola godine potpisan aneks ugovora o privatizaciji hotela As u Perazića dolu i da se odustalo od raskida ugovora, koji je potpisan prije 12 godina nepoznato je turističkim radnicima, ali i poslanicima u Skupštini Crne Gore, sa kojima su “Vijesti” juče razgovarale.

Aneks ugovora o regulisanju međusobnih odnosa 17. februara potpisali su predstavnici Vlade, Nega tursa i firme osnivača - Montena invest LTD. Izmjene nijesu objavljene na sajtu Vlade. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, na čijem čelu je Branimir Gvozdenović, se pozivaju na zaključke i odluke Vlade od 2013. da se to realizuje.

Prema aneksu ugovora, ulaganja u prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje hotela moraju iznositi 15 miliona eura, a za drugu fazu 35 miliona eura. Investitor je dužan da do 15. novembra realizuje 50 odsto ukupnih sredstava za prvu fazu ulaganja, odnosno 7,5 miliona eura. Do 1. decembra 2015. godine treba da otvore hotel, a u slučaju da neka od obaveza ne bude ispunjena ugovor će biti automatski raskinut.

Zašto Vlada krije novu šansu za kupca hotela "As" >>>

“Daj bože da ga otvore do decembra 2015. godine, ja im želim sve najbolje, ali meni niko nije ništa tolerisao”, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik Splendida Žarko Radulović komentarišući podatak da se daje šansa investitoru koji za duže od deceniju nije priveo posao kraju.

On nije upoznat da je aneks potpisan, ali smatra da As neće napraviti “ništa spektakularno u odnosu na crnogorsku turističku ponudu”.

Poslanik Socijalističke narodne partije i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović tvrdi da nije imao informaciju da je još u februaru potpisan aneks za As.

“Nijesam u situaciji da taj sporazum vidim niti da dobijem formalnu informaciju i objašanjenje zašto je aneks potpisan u situaciji kada su prekršene investicione obaveze. Smatram da ugovore koji su potpisani, bili oni dobri ili loši, a koje je potpisala ova ista vlast, Vlada i potpredsjednici moraju da poštuju”, rekao je Damjanović dodajući da kada se ne ispunjavaju investicione obaveze ugovori treba da se raskidaju.

Poslanik Socijalističke narodne partije i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović tvrdi da nije imao informaciju da je još u februaru potpisan aneks za As

“Privatizacija u sektoru turizma svuda, a to je naročito karakteristično kod nas, ima loše rezultate. Novi upravljači se nijesu pokazali boljim od dotadašnjih”, rekao je Ratković.

On je dodao imamo lošije tržišne rezultate, lošija nam je pozicija kao i rentabilnost objekata koji su po pravilu u gubitku i radnici imaju male plate.

Gvozdenovićev resor: Nema razloga da krijemo informacije

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem čelu je Branimir Gvozdenović, juče je saopšteno da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi krili bilo kakve informacije.

“Naprotiv, na temu hotela As kao i na bilo koju drugu, Ministarstvo je uvijek otvoreno davalo informacije. Kao što novinarka i navodi, Vlada je u oktobru prošle godine usvojila Informaciju Sekretarijata za razvojne projekte u vezi sa statusom privatizacionih ugovora, a čiji je predmet, pored ostalih, bio i predlog aneksa o kupoprodaji hotela As”, saopšteno je iz Ministarstva. Nije objavljeno kada je potpisan aneks. Rečeno je i da su se radovi odvijali do 10. jula, kada su zaustavljeni u skladu sa odlukom o zabrani izvođenja građevinskih radova za vrijeme trajanja turističke sezone.

Neko mora da odgovara zbog gubitka

Ako neko ima “crno na bijelo” da je urađeno nešto mimo onoga što svi znamo, treba da saopšti razloge za potpisvanje aneksa nakon 12 godina od privatizacije. Ne radi se o tome da neko želi da tjera bilo kojeg investitora, ali neko mora da bude odgovoran za sve godine izgubljene dobiti hotela koji je mogao da radi i bude u turističkoj ponudi, a država i lokalna samouprava su mogle da ubiraju prihode koje bismo imali da je taj hotel radio”, kazao je Damjanović.

Damjanović je rekao i da ako postoje obaveze koje država nije ispunila, pa zbog toga hotel nije mogao da se sagradi na vrijeme, to treba kazati i utvrditi ko je odgovoran.

Bonus video: