Ivanović: Pregovori o poljoprivredi mogući naredne godine

Nacrt Strategije o poljoprivredi, koji bi se odnosio na period do 2020. godine je završen, i narednih dana će se naći na javnoj raspravi
4 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.08.2014. 19:51h

Crna Gora bi pregovore sa Evropskom unijom (EU) o poljoprivredi mogla početi u drugoj polovini naredne godine, rekao je resorni ministar Petar Ivanović, navodeći da se ne kasni u ispunjavanju uslova za otpočinjanje pregovora.

Nacrt Strategije o poljoprivredi, koji bi se odnosio na period do 2020. godine je završen, i narednih dana će se naći na javnoj raspravi.

“Smatramo da postoje sektori u kojima Crna Gora može biti konkuretna a to su pčelarstvo, vinogradarstvo, organska proizvodnja i dio stočarstva. To su oblasti u kojima poljoprivredni proizvodjači mogu da grade svoju perspektivu. Mi ćemo teško biti konkuretni u nekim oblasti, kao recimo ,gdje nemamo dovoljno površina, pa su troškovi proizvodnje značajno veći kao što je slučaj u proizvodnji pšenice”, rekao je on Atlas Televiziji.

I iz Evropske komisije (EK) je rečeno da je donošenje Nacionalne strategije uslov za otpočinjanje pregovora.

“Potrebno je naglasiti da su pripreme za ispunjavanje zahtjeva za ovo poglavlje dugotrajne i zahtjevne u pogledu obima zakonodavstva i pripreme administrativnih kapaciteta i struktura koje treba uspostaviti radi obezbjeđenja potpune primjene zakonodavstva”, navodi se u saopštenju EK.

Ivanović je rekao da Crna Gora i u ovom trenutku može aplicirati za značajan novac od EU.

Kako je naveo, po osnovu do sada obezbijeđenog novca moguće su investicije od 78 miliona eura, mogu se povući dodatna sredstva iz Abu Dabi fonda za razvoj i dodatna iz EU.

“Treba dati određeno vrijeme da vidimo da li su naši poljoprivrednici dovoljno stasali i da li mogu da povuku sva ta sredstva. Nije više problem obezbijediti finansijska sredstva za poljoprivredu iz EU, već je problem ideje i dobri biznis planovi”, kazao je Ivanović.

Na pitanje da li imaju procjenu koliko ima grla krupne stoke koji su izvan sistema, Ivanović je odgovorio da samo oni koji su registrovani mogu dobiti subvencije iz budžeta i da im se ne isplati da budu van registra. Mnogo veći problem je, dodao je, problem obradivih površina.

“Problem imamo jer katastar nije uređen. Mi bismo željeli i da biljnju proizvodnju uredimo na način kako smo uredili stocačrstvo, ali zato je potrebno tačno znati povrišine koji su u vlastništvu ili države ili privatnih lica i zasade koji se na njima nalaze. Da bismo to utvrdili, moramo znati tačnu vlasničku strukturu svih površina”, rekao je Ivanović.

On je kazao da mnogi crnogorski poljoprivrednici ne ispunjavaju standarde EU i da nijesu svjesni što ih čeka na tom putu ali, kako je dodao, Ministartvo organizuje razne obuke kako bi bili pripremljeni za ulazak na evropko tržište.

Bonus video: