Ivanović: Proljećna sjetva u Podgorici za 16,5 odsto veća u odnosu na 2013.

"Kada se saberu ratarske (324ha) i povrtlarske kulture (176,4ha), prvi put se preskočila brojka od 500 hektara, i to onih koji su u režimu subvencija"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 16:35h

Ukupne površine pod žitaricama obuhvaćene proljećnjom sjetvom na području opštine Podgorica veće su za 16,5 odsto u odnosu na uporedne podatke iz 2013. godine, čime je područje glavnog grada po zasijanim površinama dostiglo četvrto mjesto u odnosu na ostale crnogorske opštine, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

"Kada se saberu ratarske (324ha) i povrtlarske kulture (176,4ha), prvi put se preskočila brojka od 500 hektara, i to onih koji su u režimu subvencija", stoji u saopštenju.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, prilikom današnjeg obilaska žetve pšenice u Zeti, izrazio je zadovoljstvo zbog podataka koji pokazuju ovogodišnji rast površina pod ratarskim i povrtarskim kuluturama na prostoru Podgorice.

„Prošle godine pod ratarskim kulturama nalazilo se 278 hektara, a ove 324 hektara, što predstavlja rast od 16,5%. Dodamo li površine pod povrtaskim kulturama, dobijamo preko 500ha koje se nalaze u režimu subvencija. To je dobar rezultat. Ali, moramo ići dalje i postaviti nove ciljeve.

Osvojili smo 500ha, hajde da cilj za 2015. godinu bude 550ha. Hajde da nastavimo rast za narednih 10%”, poručio je ministar Ivanović, koji je danas obišao najvećeg proizvođač žitarica u podgoričkoj opštini, porodicu Novaković.

"Prema podacima koje je upravo obradilo Ministarstvo poljoprivrede, kada je u pitanju proljećna sjetva, najveće površine pod ratarskim i povrtarskim kulturama nalaze se u Bijelom Polju (599ha), Pljevljima (587ha) i Rožajama (506ha). Sa 500,4ha Podgorica se nalazi na četvrtom mjestu, s tim što Podgorica, prije svega zbog klime, prednjači u povrtarskim kulturama.

Ministar Ivanović je pojasnio da je riječ o 500ha koji su u sistemu subvencija, ali da su zasijane površine i veće, jer postoje vlasnici koji nisu ispunili sve uslove da dobiju subvencije. Dodao je da je broj individulanih korisnika subvencija na prostoru opštine Podgorica za 23 manji u odnosu na 2013. godinu i pojasnio da postepeno dolazi do ukrupnjivanja površina koje se obrađuju.

„Podsjetiću da smo od ove godine predstavili nove procedure koje su malo zahtjevnije i koje očigledno jedan dio poljoprivrednih proizvođača nije uspio da ispuni. Ispunjenje procedura je bitno, prije svega iz razloga veće posvećenosti ovog Ministarstva pitanjima bezbjednosti hrane i postepenog poboljšanja standarda proizvodnje koje nameće proces pridruživanja Evropskoj uniji. S druge strane, uz podršku Vlade, Ministarstvo poljoprivrede obezbijedilo je subvencije za gorivo za sve poljoprivredne proizvođače, ponudilo podršku osiguranju usjeva i objekata, i na kraju, kroz mjere Agrobudžeta, utvrdilo podršku za povrtarske i ratarske kulture. Dakle, svi koji su posvećeni razvoju pljoprivrede, imaju podršu ovog ministarstva i Vlade” zaključio je Ivanović.

Dobar primjer ispunjavanja očekivanja u smislu unapređenja proizvodnje je i porodica Novaković koja unazad nekoliko godina konstatno povećava površine pod zasadima žitarica, nabavlja novu mehanizaciju, smanjuje troškove proizvodnje, planira nova ulaganja u cilju postizanja još veće konkuretnosti.

Ove godine, Novakovići su posijali 80 hektara, uglavnom raži, zatim pšenice i kukuruza. Dio razgovora ministra Ivanovića sa Novakovićima išao je u pravcu razmatranja podrške Ministarstva za njihove buduće projekte, kroz mjere IPARD like, programa, kasnije IPARD-a.

Ljubo Novaković kaže da iz ove godine zasijane površine veće za oko 20 odsto, i da nema problema sa plasmanom žitarica u domaćim mlinovima. Ove godine, kako kaže, nabavio je i dva nova kombajna, a za naredne godine planira nabavku velikog traktora, izgradnju mini sušare, silosa i druge opreme i objekata. Novakovići godinama svojim kombajnima žanju žitarice i ostalim proizvođačima. Ove godine požnjeli su oko 400 hektara, ali ih je kišno vrijeme omelo da posao već završe. „Vrijeme svakako neće uticati na kvalitet, pretpostavljamo da hoće jednim dijelom na prinose“, ističe Novaković, koji će, kako ističe, svoje proizvode ponuditi tržištu, udruženo sa par kolega iz Zete, takođe većih proizvođača.

Uticaj vremenskih uslova na kvalitet i prinose bila je jedna od tema razgovora Ministra sa Novakovićima. Ministar je još jednom pozvao sve poljoprivredne proizvođače da razmišljaju o mjerama osiguranja, te da podijele rizik poslovanja.

Galerija

Bonus video: