Stranci koji izdaju smještaj ne prijavljuju goste?

»Sve je očigledno i oni koji se time bave i automobili stranih registarskih tablica pred vratima vikendica i vikend stanova«, kazao je Pasinović
3 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2014. 11:00h

Na crnogorskom primorju odomaćena je pojava da brojni strani državljani koji imaju kuće i apartmane izdaju smještaj, a ne prijavljuju goste, čime bi trebalo da se pozabave inspekcijeske službe, ocijenio je turizmolog Milenko Pasinović.

Prema njegovim riječima, ta pojava je i u UNESCO-vom Kotoru, a prihod po osnovu turizma se odliva van granica Crne Gore kao jedan nevidljivi izvoz, nasuprot turizmu kao nevidljivom uvozu.

»Ovo je problem za inspekcijske službe, jer to nije nepoznata pojava. Sve je očigledno i oni koji se time bave i automobili stranih registarskih tablica pred vratima vikendica i vikend stanova«, kazao je Pasinović za Skala radio.

On je dodao je u Kotoru sve više apartmanskog smještaja u objektima koji su ljeti puni, a zimi potpuno prazni.

Prenamjena prostora

»Na ovaj način nam se negativno vraća ono u šta su investirana velika sredstva, a to su stanovi za tržište koji su promijenili funkciju i postali stanovi za izdavanje. Sada su to apratmani za sticanje neoporezovanih prihoda«, primjećuje Pasinović i podsjeća na alarmantnu situaciju u Petrovcu u kome nema prostora za kupanje.

To je, kako je dodao, bilo za očekivati, uz pitanje nosivog kapaciteta prostora o kome se ne vodi računa i koji će koristiti turisti i zbog kojeg dolaze.

»Vodili smo računa da izgradimo što više smještajnih kapaciteta, van komercijalnog značaja«, rekao je Pasinović.

On strahuje da će situacija u Kotoru biti još gora, jer Kotor ima još manje slobodnog prostora za kupanje, pa se već osjeća problem, uz pitanje gdje će se kupati toliki narod koji dolazi na more.

»Ovo je apel svima koji se bave prostornim i urbanim planiranjem da vode računa o pratećim sadržajima, jer će se doći u situaciju da više ne budemo atraktivna destinacija, već ona od koje će se bježati«, zaključio je Pasinović.

Bonus video: