SVJETSKI LANAC Čeka

Još jedna neizvjesna investicija: Na Smokvici stanovi umjesto Kempinskog?

Investitor je najavio gradnju luksuznog hotela, navodno je bio potpisan i ugovor o franšizi sa čuvenim hotelskim brendom ali...
204 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2014. 06:49h

Najavljivana izgradnja prvog hotela iz svjetskog lanca Kempinski, kojoj je prethodila rekordna prodaja lokacije od 13 hektara na Smokvici kod Reževića za nevjerovatnih 25 miliona eura, doživljava obrt- ruski investitori su lokaciju podijelili na dvije cjeline, a Opština planom predviđa gradnju stambenih vila i apart hotela, odnosno stanova za tržište.

Ruski investitori okupljeni oko firme V.A.S. invest, kupili su prije nekoliko godina ukupno 13 hektara zemljišta, od kojih je Opštini pripadalo 62.000 kvadrata. Ostatak kompleksa bio je u vlasništvu mještana. Opština je od tog posla, inkasirala gotovo 13 miliona eura, što je bila najveća finanijska injekcija za opštinsku kasu ikada ostvarena. Opština je kvadrat zemlje prodavala po 207, dok su sedam hektara koje su kupili od mještana Rusi plaćali najviše po 180 eura po kvadratu.

Investitor je najavio gradnju luksuznog hotela, navodno je bio potpisan i ugovor o franšizi sa čuvenim hotelskim brendom ali gradnja nikada nije ni započela.

Onda je kupljenih 13 hektara zemlje raspodiljeljeno na dva vlasnika - dvije firme. Kompanija V.A.S. invest ostala je vlasnik 65. 887 kvadrata na Smokvici, Riječ je o kompaniji koju su, kako se navodi u Centralnom registru privrednog suda osnovale četiri firme - Leeson overseas, Renovatio investment holding, Croft Propertise limited, i OAK estates limited.

Preostalih 70 hiljada kvadrata na ovom lokalitetu vodi se na firmu “Boticelli land development”, koju je osnovala kompanija Boticelli corporation sa Maršalskih ostrva.

Da je došlo da podjele unutar grupe investitora postalo je jasno i poslije najnovije odluke Opštine Budva da donese izmjene I dopune planskog dokumenta “Urbanistički projekat Turističko naselje Smokvica”. Izradu plana, koji je Skupština opštine donijela prije pet godina, finansirala je sa 133 hiljada eura upravo firma V.A.S. invest, a ruskim investitorima osim izgradnje hotela, omogućena je izgradnja rezidnecijalnog kompleksa vila, i apart hotela, odnosno stanova za tržište.

Programskim zadatkom za izmjene i dopune ovog planskog dokumenta definisano je da je potrebno izvršiti preparcelaciju unutar urbanističke parcele.

“Cilj izrade Izmjena i dopuna planskog dokumenta je da preispita rješenja iz važećeg plana. Ovaj cilj je proizašao iz problema koji su se javili prilikom realizacije Plana. Tokom realizacije planskog dokumenta određena saobraćajna rješenja su se pokazala neodrživim, takođe se pojavio problem formiranja urbanističkih parcela, što je zajedno dovelo do situacije da nije realizovano gotovo nijedno rješenje iz predloženog koncepta plana.”, navodi se u odluci koju je donio Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj.

Prvobitnim planom na Smokvici je planirana izgradnja 188.923 kvadrata raznih sadržaja.

Preporučujemo za Vas